Stor mandeläppelpaj
(10-12 bitar)Kokosflingor i mördegen och en saftig mandelfyllning bildar ett härligt underlag för äpplena.Mördeg: 3 dl vetemjöl, 2 msk florsocker, 50 g kokosflingor, 150 g margarin, 1 äggulaFyllning: 400 g mandelmassa, 100 g rumsvarmt margarin, 2 ägg, 1 ovispad äggvita, 3-4 äpplen, ca 1 msk rivet citronskalGarnering: råsocker strö, flagad mandel
Kavla ut degen delvis mellan plastfolie eller platta ut degen och lägg i lätt smord pajform 28-30 cm i diameter.
Tumma ut degen med mjölade fingrar så att den går upp på kanterna. Nagga botten. Låt stå kallt t ex i frys ca 15 min. Förgrädda i ugn vid 200 grader 8-10 min. Låt skalet svalna något. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Riv mandelmassan grovt på rivjärn direkt ner i en bunke. Tillsätt rumsvarmt margarin och rivet citronskal och rör till en smidig massa antingen med elvisp eller i matberedare.
Vispa ihop ägg med äggvita och blanda ner i smeten. Rör om. Bred ut mandelsmeten i pajskalet.
Skölj, halvera och kärna ur äpplena (skala ev). Klyfta dem tunt och tryck ner dem i smeten. Strö över lite råsocker strö och till sist flagad mandel.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 min. Servera med vaniljsås eller mjukvispad grädde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!