Stor mat i små rätter

Matskribent Liselotte Forslin har varit i Barcelona och blivit förälskad i tapas, eller pinxos som de kallas i Baskien. Hon lagar några enkla sorter och en spansk potatisomelett.

Mat & dryck2004-04-22 10:13
I slutet av februari var jag på en arbetsresa i Barcelona. Det var första gången och jag blev helt förälskad i staden. För den som är intresserad av design, konst, arkitektur, mode och mat är det ett bra tips att åka dit.
Det jag såg fram mot mest var maten förstås. En av programpunkterna på resan var en stor galamiddag som kostade så pinsamt mycket att det inte går att nämna i text. Tyvärr blev det en medioker och smaklös erfarenhet som det ofta blir på gigantiska kalas. Men på en liten murrig bakgata i gamla stan fick jag däremot en av mina häftigaste gourmetupplevelser.

På en baskisk bar som jag fått rekommenderad av vänner åt jag tapas så jag nästan skämdes. Tapas är spanska smårätter eller "pinxos" som man säger i Baskien. Det betyder ordagrant "tagg" eller "pigg". De serveras med en vass cocktailpinne i, därav namnet. Baren vi var på är en så kallad "champagneria" där man äter pinxos och dricker cava ­ Spaniens svar på champagne. Mycket trevligt.
Stående vid en lång bardisk får man en assiett och sedan är det bara att ta för sig av alla dignande fat av snittar med krabba, tonfisk, blodkorv, chorizo, lax, små spett med oliver och spanska milda sardeller, tortilla och kroketter av alla det slag. Så fort kocken kommer in med ett nytt fat skriker han vad han har att bjuda på och alla kastar sig över det med ett tjut. Cavan, sherryn och ölen flödar och alla umgås på ett lättsamt sätt. Dessutom var det löjligt billigt för allt vi stoppade i oss. Inga menyer och priser finns att läsa, när du ska gå visar du bara upp hur många pinnar du har kvar och betalar därefter.
De här ställena finns i så gott som varje kvarter, men håll er långt ifrån turistgatan Las Ramblas, där är det lätt att betala alldeles för mycket för alldeles för medelmåttig mat.

Det katalanska köket är mer rustikt än i övriga Spanien. Det har sin förklaring i att det ligger mer norrut där det är lite kallare på vintern. Här har de mustiga grytor med kikärtor, linser, grönsaker, kyckling och kött sin naturliga plats. I Kataloninen tar man tillvara på det mesta på djuret. Lite ovant för oss som är vana vid färdigpaketerat och pannfärdigt att köpa en vitblek komule till middagen. Eller ett par klövar ... Men i den fantastiska saluhallen La Boquería säljs det mesta. Skaldjursdiskarna är enorma och bland alla stånden finns små tapasbarer.
Inspirationen från Barcelona vill jag dela med mig av och gör därför några enkla tapas. Att ställa fram några fat med tapas och öppna en flaska cava är ett lätt sätt att imgås nu i våra varmare tider .

RECEPTEN


Pinxos med krabbsallad
10 stycken
Krabban kan bytas ut hackade
räkor om du vill.

10 skivor rostad baguette
1 burk krabba, 170 g
2 finhackade salladslökar
1 tsk rivet citronskal
4 msk majonnäs
1 tsk ketchup
salt och nymalen svartpeppar
efter smak
1 hårdkokt ägg
2 msk finhackad gräslök
till dekoration

Blanda alla ingredienser utom ägget och gräslöken till en röra. Fördela på brödskivorna.
Riv ägget fint på ett rivjärn och garnera med det och gräslök. Sätt en cocktailpinne eller tandpetare i varje.



Pinxos med rostad paprika och sardell
10 stycken
Att gnida bröd med en ituskuren tomathalva är mycket typiskt i Spanien.

10 skivor rostad baguette
1/2 tomat
2 rostade paprikor
(finns i burk av märket Zeta)
1 burk sardeller
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gnid de rostade brödskivorna med tomathalvan. Salta efter smak. Strimla paprikorna och fördela det över bröden. Toppa med sardeller och peppra generöst. Sätt en cocktailpinne eller tandpetare i varje.


Tortilla español -­ spansk potatisomelett
ca 12­-8 bitar
En typisk tapasrätt. Skär tortillan i små tårtbitar och servera som tilltugg. Det underlättar om du vid nästa Spanienresa investerar i en tortillapanna ­ en liten stekpanna av teflon. Då blir tortillan hög och fin.

4-­5 stora skalade och fint
tärnade råa potatisar
1 dl olivolja
1 stor hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
5 ägg
1 tsk strösocker
salt och nymalen svartpeppar

Hetta upp 2/3 av oljan i en så liten stekpanna som möjligt. Helst av teflon. Stek potatis lök och vitlök på svag värme långsamt tills potatisen är mjuk. Låt det rinna av i durkslag. Vispa äggen i en stor skål och krydda med socker, salt och peppar. Tillsätt potatisblandningen och rör om. Värm resten av oljan i stekpannan och häll i ägg- och potatisblandningen. Stek tortillan på svag värme tills den stelnar, ca 15 minuter. Lägg en tallrik över pannan och vänd den så tortillan hamnar på tallriken. Tillsätt ytterligare lite olja i pannan och vänd ner tortillan på andra sidan och stek ytterligare ett par minuter. Låt den svalna på ett fat innan den skärs i små tårtbitar.


Manchegoost med serranoskinka
10 bitar
Manchego är en spansk hårdost av fårmjölk. Salt och mycket god. Har du lite tryffelolja hemma är det underbart gott att stänka på en gnutta.

250 g manchegoost
5 tunna bitar serrranoskinka
(spansk lufttorkad skinka)
ev lite tryffelolja (det finns en hygglig sort i matbutiker av märket Zeta)
nymalen svartpeppar
gärna lite goda oliver till

Skär osten i 10 tjocka skivor eller stavar. Dela skinkskivorna till 10 långa bitar. Linda skinkan runt osten. Lägg det på ett fat och stänk ev över lite tryffelolja. Peppra. Servera gärna med goda spanska oliver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!