Stor purjolöks- och ostpaj

Pajdeg: 9 dl vetemjöl, 225 g margarin, 250 g kesella lätt, 3 krm äppelcidervinägerFyllning: det gröna från 2,5 purjolök (ska bli drygt 1 l strimlat), 2 knippen färsk lök där även blasten ska vara med (ca 10 smålökar), 3-4 dl vatten + 2 hönsbuljongtärningar, 8 ägg, 8 dl vätska (förvällningsspad från löken + matlagningsgrädde), 2 krm pepparmix, 2 krm paprikapulver, 6-7 dl riven lagrad ost

Mat & dryck2000-05-30 23:59
Det är praktiskt med en stor paj gräddad i långpanna. Skär den i bitar och lägg upp på serveringfat. Det är enklare än att var och en skär till sig.
Hur stora bitar beror på tycke och smak. Det går att få ut cirka 25 bitar eller fler om man skär dem mindre.

Gör pajdegen i matberedare eller för hand (då kanske den bör göras i två omgångar och sedan snabbt arbetas samman till en deg). Vira in degen i folie och lägg kallt 1 timme. Snitta, skölj och strimla det gröna från purjolöken. Ansa ev bort ful blast från knipplöken. Ta bort rotände och ev ytterskal på de färska lökarna. Skiva lök och blast tunt.
Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg ner purjo- och lök och förväll ett par minuter. Häll av kokspadet (spar det) och låt löken rinna av. Kavla ut pajdegen något och lägg den i smord långpanna, 30x40 cm, och fortsätt att tumma ut den så att den även täcker kanterna. Nagga botten tätt med en gaffel och tryck även upp kanterna med gaffeln. Låt vila kallt 35-40 min. Förgrädda skalet i ugn vid 200 grader ca 10 min. Vispa samman ägg med kokspad, grädde och kryddor.
Lägg löken i pajskalet. Strö över riven ost och häll över äggstanningen. Grädda färdigt i 45-50 min. Stick i äggstanningen för att kontrollera att den är fast. Låt kallna. Skär sedan i rutor och lägg upp. Garnera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!