Stora och små kockar fixar biffen

Ju fler kockar, desto roligare soppa. Så kan det vara när det är matlagningsdags hemma hos sjubarns­familjen Wickman i Enköping. Pappa Urban är aktuell med ”Kokbok för små och stora kockar”.

"Sovande korv."

"Sovande korv."

Foto: Fanni Olin Dahl

Mat & dryck2015-03-15 11:02

– Småbarn tycker om när det är lite kletigt, säger Urban Wickman samtidigt som han rör ihop en pastastuvning till en av de rätter han lagar. Och han är inte ensam i det lilla köket, alla sju barnen och frun Carina Wickman är på plats och vill i varierande grad vara med och hjälpa till.

Urban Wickman har gedigen erfarenhet av att laga mat åt barn, men inte bara åt sina egna – de senaste elva åren har han jobbat på Nybyggets förskola i Bålsta som kock.

– Innan det säsongsjobbade jag i ­Norge, i Idre och nere i Småland. Sedan har jag arbetat på BMC i Uppsala och Park Astoria här i Enköping.

Åren på restaurang har satt sin ­prägel. Trots att alla barnen är på plats och ­flera katter springer ut och in i ­köket är ­ordningen god och Urban har tid att både bli intervjuad, instruera sönerna och döttrarna och laga mat samtidigt.

– När man jobbat på restaurang lär man sig att städa undan ordentligt. Det blir ett jäkla liv i köket annars, skrattar han.

– Blä! utropar plötsligt Teodor, 10 år. Han står och bläddrar i en pärm med utskrifter från kommande boken ”Kokbok för små och stora kockar” utgiven på Pärlan förlag.

Det är bilden på rätten ”Sovande korv” som inte faller honom riktigt i smaken. Just den rätten står precis och bakas klart i ugnen. Den lite egensinniga blandningen mjukost, senap och äppeltärningar breds över falukorvsskivor och gratineras.

– Mjukosten är lite för färgens skull, säger Urban Wickman.

Tillkomsten av kokboken, som kommer ut i slutet av mars, har sin upprinnelse i att många av förskolebarnens föräldrar frågade honom efter tips på hur man lagar bra mat för barn och efter recepten på populära rätter. Så varför inte göra en bok? tänkte han.

– Jag mejlade i stort sett alla förlag. Många svarade aldrig, men Bonniers gjorde faktiskt det och ställde lite frågor. Men det blev till slut Pärlans förlag som var de som ville skriva kontrakt.

Recepten var redan mer eller mindre klara och sedan tog det uppemot ett år att i omgångar laga och foto­grafera ­rätterna. Barnen, såväl de egna som de på förskolan, har förstås hjälpt till. På förskolan får varje måndag ett barn vara med och laga maten i storköket.

– De tycker att det är jättekul. De får hjälpa till med allt från att förbereda grönsaker till att reda av såser. Och föräldrarna och är också väldigt positiva. Vi provade förut med två barn, men det funkade inte så bra. Då triggade barnen varandra och det blev mycket spring.

Enligt Urban Wickman är det många skolor i Håbo kommun som låter barnen komma in i köken. Och det är bra.

– En del verkar tro att barn är giftiga. Men så är det ju inte. Och de får lära sig mycket, säger Urban Wickman.

De flesta småbarnsföräldrar har någon gång slitit sitt hår i frustration över matvägran och barn som är petiga med vad de vill stoppa i sig. Men lindring finns. Just att laga tillsammans är en av nycklarna, menar Urban Wickman. Han tar tacos som exempel, då får alla barnen något att göra när det ska hackas och förberedas.

För alla gillar väl tacos? Nja, Tyra räcker sakta upp handen när UNT frågar.

– Det ska helst vara grillad kyckling, eller sådana här, säger hon och nickar åt de marinerade kycklingbenen som pappa Urban precis ställt fram på köksbordet.

När all mat är fotograferad sätter sig alla, stora som små kockar, och börjar hugga in på sina favoriter.

Recept från ”Kokbok för små och stora kockar”

Broccolisoppa

4 port

4 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

3 dl matgrädde

400 g färsk eller fryst broccoli

1 Koka upp vatten och buljong i en kastrull.

2 Häll ner broccoli och låt den koka tills den går sönder.

3 Tillsätt grädde och låt det koka en stund.

4 Red av med lite mjöl och vatten tills den blir lite tjock, det gillar barnen!

5 Smaksätt med salt och peppar.

Baconbiffar med pepparsås

4 port

400 g köttfärs

1 dl ströbröd

2 ägg

200 g bacon

2 dl vatten

Rotsaker, t ex morot, eller broccoli.

Salt

Peppar

1 Blanda ströbröd, vatten, ägg och salt och peppar. Låt det svälla.

2 Blanda i köttfärs och rör runt.

3 Skär bacon i små tärningar och stek i en stekpanna tills den fått lite färg.

4 Vänd ner bacon i färsen.

5 Forma biffar i valfri storlek, stek tills de är klara. Eller lägg i ugn, 150 grader i ca 20 minuter.

6 Koka rotsaker och/eller broccoli med lite salt i vattnet, en tesked räcker för att höja smaken. Lägg det under biffen på tallriken.

Sås:

1 köttbuljongtärning

2 dl vatten

2 dl grädde

1 nypa chilipeppar

Mjöl till redning

1 Låt 2 dl vatten koka upp tillsammans med en buljongtärning. Ha i en nypa chilipulver och 2 dl grädde och låt det börja koka igen. Red av med lite mjöl blandat med vatten.

Lax med äpple- och apelsinröra

4 port

4 portionsbitar laxfilé

4 stora potatisar

1 dl majonnäs

2 dl gräddfil

2 röda äpplen

1 apelsin

Dill, färsk eller fryst

Salt

Peppar

1 Börja med att koka potatis lagom till fyra personer.

2 Lägg laxen i en smord form, salta och peppra.

3 Stoppa in i ugnen på 170 grader i ca 15 minuter.

4 Hacka äpplena i små tärningar och lägg i en skål. Vänd ner hackad dill.

5 Ös ner majonnäs och gräddfil och salta och peppra.

6 Klyv apelsinen och pressa ner saften i skålen och rör runt.

Sovande korv med potatis

4 port

600 g falukorv

4 dl mjukost

2 äpplen

1 dl senap

1 gul lök

3 dl matgrädde

1 Skär korven i skivor och lägg ner i rader i smörjd ugnsform.

2 Hacka lök fint. Hacka äpple i tärningar och blanda med mjukosten.

3 Rör ned senap och vänd sedan ner matgrädden. Blandningen ska bli slät.

4 Häll smeten över korven och in med formen i ugnen, 160 grader i ca 40 minuter.

5 Servera kokt potatis till.

Marinerad kycklingklubba med stuvad pasta

4 port

4 kycklingklubbor

3 dl passerade tomater

1 dl raps olja

3 msk grillkrydda

2 vitlökar

1 Tina kycklingen och lägg i en smord form. ­Salta och peppra.

2 Ta fram en skål och häll i passerade tomater, olja och grillkrydda. Pressa nervitlöken och rör om.

3 Pensla marinaden på kycklingarna och in med formen i ugnen, 170 grader i ca 50 ­minuter.

Stuvad pasta:

300 g pasta skruvar

200 g fryst spenat

2 grönsaksbuljongtärningar

3 dl matgrädde

2 dl vatten

Salt

Peppar

1 Koka pastan klar och häll av vattnet. Kyl ­pastan under rinnande vatten.

2 Koka upp buljongtärningarna och ha i fryst spenat, låt koka upp igen.

3 Vänd ner grädden och rör om. Låt stå och puttra ett tag.

4 Ta ut kycklingen och låt svalna.

5 Häll i pastan i spenatsåsen och värm upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!