– Småbarn tycker om när det är lite kletigt, säger Urban Wickman samtidigt som han rör ihop en pastastuvning till en av de rätter han lagar. Och han är inte ensam i det lilla köket, alla sju barnen och frun Carina Wickman är på plats och vill i varierande grad vara med och hjälpa till.
Urban Wickman har gedigen erfarenhet av att laga mat åt barn, men inte bara åt sina egna – de senaste elva åren har han jobbat på Nybyggets förskola i Bålsta som kock.
– Innan det säsongsjobbade jag i Norge, i Idre och nere i Småland. Sedan har jag arbetat på BMC i Uppsala och Park Astoria här i Enköping.
Åren på restaurang har satt sin prägel. Trots att alla barnen är på plats och flera katter springer ut och in i köket är ordningen god och Urban har tid att både bli intervjuad, instruera sönerna och döttrarna och laga mat samtidigt.
– När man jobbat på restaurang lär man sig att städa undan ordentligt. Det blir ett jäkla liv i köket annars, skrattar han.
– Blä! utropar plötsligt Teodor, 10 år. Han står och bläddrar i en pärm med utskrifter från kommande boken ”Kokbok för små och stora kockar” utgiven på Pärlan förlag.
Det är bilden på rätten ”Sovande korv” som inte faller honom riktigt i smaken. Just den rätten står precis och bakas klart i ugnen. Den lite egensinniga blandningen mjukost, senap och äppeltärningar breds över falukorvsskivor och gratineras.
– Mjukosten är lite för färgens skull, säger Urban Wickman.
Tillkomsten av kokboken, som kommer ut i slutet av mars, har sin upprinnelse i att många av förskolebarnens föräldrar frågade honom efter tips på hur man lagar bra mat för barn och efter recepten på populära rätter. Så varför inte göra en bok? tänkte han.
– Jag mejlade i stort sett alla förlag. Många svarade aldrig, men Bonniers gjorde faktiskt det och ställde lite frågor. Men det blev till slut Pärlans förlag som var de som ville skriva kontrakt.
Recepten var redan mer eller mindre klara och sedan tog det uppemot ett år att i omgångar laga och fotografera rätterna. Barnen, såväl de egna som de på förskolan, har förstås hjälpt till. På förskolan får varje måndag ett barn vara med och laga maten i storköket.
– De tycker att det är jättekul. De får hjälpa till med allt från att förbereda grönsaker till att reda av såser. Och föräldrarna och är också väldigt positiva. Vi provade förut med två barn, men det funkade inte så bra. Då triggade barnen varandra och det blev mycket spring.
Enligt Urban Wickman är det många skolor i Håbo kommun som låter barnen komma in i köken. Och det är bra.
– En del verkar tro att barn är giftiga. Men så är det ju inte. Och de får lära sig mycket, säger Urban Wickman.
De flesta småbarnsföräldrar har någon gång slitit sitt hår i frustration över matvägran och barn som är petiga med vad de vill stoppa i sig. Men lindring finns. Just att laga tillsammans är en av nycklarna, menar Urban Wickman. Han tar tacos som exempel, då får alla barnen något att göra när det ska hackas och förberedas.
För alla gillar väl tacos? Nja, Tyra räcker sakta upp handen när UNT frågar.
– Det ska helst vara grillad kyckling, eller sådana här, säger hon och nickar åt de marinerade kycklingbenen som pappa Urban precis ställt fram på köksbordet.
När all mat är fotograferad sätter sig alla, stora som små kockar, och börjar hugga in på sina favoriter.