Pajdeg alt en färdigköpt rund pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 ägg + 1 ägg till pensling
Fyllning:
300 g jordärtskockor
½ liter rensad blandsvamp
150 g smått tärnat rökt sidfläsk
1 tsk torkade blandade örter
olivolja, smör
100 g chèvre doux utan skal
flingsalt och nymald svartpeppar
lite färsk timjan till dekoration
1. Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl och smör i en matberedare eller blanda ihop för hand.
2. Blanda i ägget och kör till en smidig deg. Lägg den i plast och låt den vila i kylen 15 minuter.
3. Skala och skiva jordärtskockorna grovt under tiden. Lägg dem en ugnsform med lite olivolja och ett par nypor flingsalt och skaka om. Rosta i ugnen cirka 15 minuter tills de får lite färg. Låt svalna. Sänk värmen till 200 grader.
4. Stek svampen först utan smör tills all vätska kokat in. Tillsätt ett par matskedar smör och stek den på medelvärme i cirka 7-8 minuter tills det knäpper lite i den. Låt svalna.
5. Stek fläsktär ningarna i torr panna så de blir knapriga. Blanda svamp, fläsk, jordärtskockor och torkade örter. Bryt i bitar av chèvren och vänd om.
6. Kavla ut degen från mitten och ut åt kanterna tills du får en rund cirkel. Om du kör med färdig deg rullar du bara ut den på papperet som följer med. Lägg fyllningen mitt på och vik upp kanterna runt om som på bilden. Pensla degkanterna med uppvispat ägg. Grädda i cirka 20 minuter tills degen fått fin färg. Garnera med färsk timjan.