I det stora köket i 30-talslägenheten i Luthagen, ligger katten Nisse på en stol och tittar på när Karin Hallin Lindberg skär matjesill i mindre bitar. Just den här sillinläggningen har hon lagat varje jul sedan 15 år tillbaka. Receptet fick hon av en kompis.
– Den är så krämig att även folk som vanligtvis inte gillar matjesill brukar tycka om den, säger hon.
Karin tycker att sillen är viktig på julbordet och att det finns himla många goda inläggningar.
– Till jul har man ju inte ätit sill sedan i midsomras. Och så är det ju nyttigt också.
Förutom sill gör Karin Hallin-Lindberg alltid en jättebalja med Janssons till julbordet, stor att den räcker i flera dagar. Andra måsten är grönkålssoppa, rödkål och brysselkål och så risgrynsgröten framför brasan på morgonen. Hon har en öppen spis i lägenheten som hon gillar skarpt. Däremot tycker hon inte om grisfötter och har aldrig gjort. Rökt renkött eller fårfiol är nya favoriter som tillkommit under de senaste åren. Och till rökt passar de syltade kantarellerna och rönnbären extra bra. Hon har alltid varit matnörd och lagat mycket mat till fester, alltifrån hemmafester till bolagsmiddagar. När äldsta sonen föddes 1988 registrerade hon en cateringfirma. Men det var en bisyssla till arbetet inom Kriminalvården.
– Att starta catering var spännande och jag ville testa om det fungerade, säger Karin som egentligen är beteendevetare.
Nästa avstickare från sitt ordinarie jobb var att ta tjänstledigt för att laga mat åt Stadsteatern. Den gången kom hon också tillbaka till Kriminalvården. En av arbetsuppgifterna var att hitta arbete till dem som dömts till samhällstjänst.
– Det gick förvånansvärt bra, speciellt lätt var det att placera hantverkare. Målare och snickare var det många idrottsföreningar som ville ta emot, säger hon och tar fram sin väl använda röda receptbok för att kolla ingredienserna till havtornssillen.
Men fem år innan pensioneringen tog hon det avgörande steget och köpte sig en butikslokal.
– Det var nu eller så skulle det kanske bli försent. Men mina två söner hade vuxit upp och jag och min man hade allt vi behövde, då vågade jag lämna tryggheten och satsa på att bli min egen. Det fanns nog de som tyckte att jag blivit alldeles galen, säger hon som i dag inte ångrar sitt val att starta Karins skafferi.
Där säljer hon delikatesser mestadels från små, specialiserade producenter. Numera styr hon över sina arbetsdagar, vilket innebär att hon arbetar mycket mer än när hon var statligt anställd. Men hon fattar sina egna beslut och njuter av den friheten.
RECEPT
Syltade trattkantareller
INGREDIENSER:
2 liter trattkantareller eller annan svamp (1 dl torkad svamp motsvarar ungefär 1 liter färsk)
2 tsk salt
2 msk citronsaft
2 schalottenlökar
Lagen:
2 dl ättiksprit (12%)
3 dl vatten
2 dl socker
1 bit färsk ingefära, skalad och skivad tunt
1 röd chili, finhackad
1 bit kanel
3 kryddnejlikor
GÖR SÅ HÄR:
Blanda svamp (blötlägg torkad svamp och krama ur den) salt, citronsaft och skivad schalottenlök i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 5–10 minuter under lock. Låt det inte koka torrt.
Blanda lagen under tiden:
Koka upp så sockret löser sig, lägg sedan i svampen och låt småsjuda i ca 5 minuter. Sterilisera burkarna: lägg in dem i ugn 100 grader 5 minuter eller skölj i Atamon. Slå i svampen, täck med lagen och sätt på lock.
Syltade rönnbär
INGREDIENSER:
800 g rensade och sköljda rönnbär (frusna)
1 kg socker
2,5 dl vatten
1 vaniljstång
GÖR SÅ HÄR:
Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp till 125 grader, använd termometer och akta så att du inte får sockerlag på dig, det bränns ordetligt! Lägg i rönnbären och sjud sakta 30 minuter tills bären är jämnt fördelade i sockerlagen och lagen är genomskinlig och klar. Skaka kastrullen då och då, rör inte för då går bären sönder. Slå i steriliserade burkar (se första receptet).
Magdalenas matjesill
INGREDIENSER:
3 stycken matjesillburkar à 200 g
2 dl lätt-creme fraiche
1 dl majonnäs
2 msk kaviar
1 finhackad rödlök
1 knippa gräslök
ev salt och lite peppar
dill till dekoration
GÖR SÅ HÄR:
Skär matjesillen i portionsbitar. Skär gräslöken fint. Blanda allt, ställ kallt. Dekorera med dill innan servering.
Havtornssill
INGREDIENSER:
2 burkar inläggningssill
2 morötter
2 silverlökar eller rödlök
4 lagerblad
1 lime i skivor
1–2 dl havtornsbär
Lagen:
2 dl ättiksprit (12%)
6 dl vatten
4 dl socker
2 kanelstänger
4 lagerblad
8 vitpepparkorn
8 kryddpepparkorn
6 nejlikor
8 korianderfrön
2 morötter
1 silverlök
GÖR SÅ HÄR:
Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Skiva morötterna och silverlöken. Lägg allt i lagen och koka 10 minuter. Sila och låt kallna. Skär sillen i portionsbitar, morötter och lök i tunna skivor. Varva ingredienserna i glasburkar och slå på 1 liter lag. Låt stå två dygn.