6 portioner)
Tacofyllning:
1 dl majsolja
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 tomater
1 kanelstång (eller 1 krm malen kanel)
10 oliver av valfri smak
6 mandlar, skalade
10 kapris
1 msk färsk persilja
1 dl russin
3 korn kryddpeppar (eller 0,5-1 krm malen kryddpeppar)
3 kryddnejlikor
1 msk oregano
1 msk socker
0,5 kokat kycklingbröst, strimlat
Salt
Tacos:
12 majstortillas
1-2 dl majsolja för fritering
1. Finhacka lök, vitlök, tomater, mandlar, kapris, oliver, russin och persilja.
2. Hätta upp den första decilitern olja i en stor stekpanna på medelvärme. Sautera löken och vitlöken.
3. Tillsätt tomaterna, oliverna, mandlarna, kaprisen, persiljan, russinen och sockret.
4. Mortla kanelen, pepparn, kryddnejlikan och oreganon så att det blir ett fint pulver. Blanda ner i stekpannan. Låt det koka/steka vidare tills blandningen tagit upp all vätska från tomaterna.
5. Lägg till kycklingen, krydda av med salt och låt koka två minuter till. Ställ att svalna en stund.
6. Fyll varje tortilla med runt 0,5 dl av fyllningen. Rulla sedan noggrant ihop tortillan ? är det svårt att få den att hålla ihop kan du fästa tortillan med en tandpetare rakt igenom dem.
7. När alla 12 är klara, hetta upp 1-1,5 dl majsolja i en stekpanna. Stek/fritera tacosen på medelvärme tills de är gyllenbruna, vänd på dem och fritera andra sidan. Lägg dem sedan på hushållspapper för att absorbera överflödig olja.
Servera gärna med salsa verde och/eller guacamole!
Guacamole:
Flingsalt
Vitlök
Färsk hackad koriander
Pressad lime
Hackad gul lök
Avokado
Ev. grön chili
Mortla vitlök och salt. Fortsätt eventuellt med en bit grön chili, utan frön och vener. Lägg till avokadon, och rör ner pressad lime, den hackade löken och färsk hackad koriander. Klart!