Blågul flädertårta
Gör med fördel den här festtårtan någon dag i förväg, den blir bara ännu saftigare och godare då.
8–10 bitar
150 g matfett
2 dl socker
5 ägg
1 dl gräddfil
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
3 dl blåbär, frusna eller färska
ströbröd till formen
Fyllning:
2–3 dl lemon curd
Frosting med flädersmak:
150 g matfett
500 g florsocker
1 krm salt
skal och saft från 1 citron
½ dl koncentrerad flädersaft
2 msk grädde
Garnering:
blåbär
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 20 cm diameter, gärna med löstagbar botten.
Vispa matfett och socker pösigt.
Tillsätt ett ägg åt gången under fortsatt vispning. Fortsätt med gräddfil och mjölk. Rör om. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.
Lägg blåbären i en skål med 1 msk vetemjöl. Blanda. Mjölet gör så att alla blåbären inte sjunker till botten direkt. Strö blåbären över smeten och sätt in i nedre delen av ugnen.
Grädda ca 50 minuter. På bilden har smeten delats upp i tre omgångar och gräddats var för sig i ca 20 minuter.
En omgång gjorde vi utan blåbär för att få en randig effekt. Gräddas all smet på en gång blir snittytan inte så markant som på bilden, men arbetssättet blir betydligt enklare och resultatet ändå mycket bra.
Ta ut kakan och låt den kallna. Till frosting vispas matfett och florsocker fluffigt. Tillsätt salt, citronskal, citronsaft och flädersaft samt lite grädde. Vispa till en jämn smet. Smaka av och ställ i kylen.
Dela kakan i tre bottnar med en vass kniv. Bred lemon curd på två bottnar. Lägg ihop. Plasta gärna in kakan och låt vila till nästa dag .
Bred frosting runt hela tårtan samma dag som den ska serveras.
Det är rikligt med frosting i receptet, men den går att spara i kylskåp minst 1 vecka.
Garnera tårtan med blåbär.
Frukttårta med rabarber
Lättbakat och lättserverat direkt från långpannan. Den här tårtan kan bli en ny favorit.
25–30 bitar
150 g matfett
4 ägg
3 dl socker
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
4 dl fast marsankräm på 4 dl mjölk och 3 msk marsanpulver
2 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
50 g riven mandelmassa
Garnering:
färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär, banan, vinbär, lättkokt rabarber, nektarin eller melon
ca 1 dl aprikosmarmelad, värmd med lite vatten
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en långpanna, 30x40 cm. Ska tårtan serveras på ett fat används bakplåtspapper.
Smält matfettet och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner vetemjöl och bakpulver.
Tillsätt matfettet. Blanda och häll upp på långpannan.
Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.
Låt kallna. Används bakplåtspapper stjälps kakan upp på ett nytt papper eller tårtfat och bakplåtspapperet dras bort medan kakan är varm.
Koka marsankräm enligt förpackningen. Låt kallna och blanda i vispad grädde, vaniljsocker och riven mandelmassa. Bred på tårtbotten.
Garnera hela tårtan med frukt och bär. Smält aprikosmarmelad utblandad i lite vatten. Pensla marmeladen över frukten.
Kokosmaräng med bär
En glutenfri och söt liten tårta, som fylls med ett berg av frukter. Det går åt rätt många ägg till marängen, men prova den, för den är helt underbar.
6–8 bitar
Maräng:
5 äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Till formen:
matfett
1 dl kokosflingor
Garnering:
2 dl grädde
bär och frukt som jordgubbar, kiwi, passionsfrukt, blåbär eller vinbär
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda allt till marängen i en bunke. Vispa ca 10 minuter med elvisp. Smörj en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter.
Strö i rikligt med kokosflingor i formen. Häll i marängen och sätt in i nedre delen av ugnen.
Stäng av ugnen och låt stå över natten eller minst fem timmar.
Ta bort kanten på formen och garnera tårtan med vispad grädde och rikligt med färska bär.
Recept: Carolina Ericsson, Mat & Hälsa