Tilltugg i adventstid

Ojdå redan. På söndag är det första advent och dags att mingla med en varm glögg i handen. En som är glad så här års är vår matbloggare Malin Bergvall. Hon får i uppgift att laga tilltugg till glöggen och något till kaffet.

Om jag är trött efter jobbet, så får jag energi av att baka och fixa i köket, säger Malin Bergvall. Pepparkakor och saffranskaka hör till julen.

Om jag är trött efter jobbet, så får jag energi av att baka och fixa i köket, säger Malin Bergvall. Pepparkakor och saffranskaka hör till julen.

Foto: Patrik Lundin

Mat & dryck2009-11-26 07:02
Snart börjar månaden som går i racerfart. Och den är Malin Bergvalls favorittid.
- Jag älskar verkligen tiden innan jul och tycker det är helkul att julpyssla. Lite stressigt kan det bli, men om jag är trött efter jobbet, så får jag energi av att baka och fixa i köket, säger hon.

Vad har du lagat som passar till första advent?
- Någonting som är väldigt enkelt och som alla kan göra. Många har ju ont om tid och vill inte vill hålla på i evigheter. Det blev tre superenkla tilltugg till glöggen och en kaka för den som vill fixa lite mera.

Pepparkaka med mögelost är ju en klassiker, men det har du väl inte gjort?
- Nej, men jag har behållit pepparkakan - de har ju folk hemma - och gjort en röra på getost och kesella och valnötter i stället. Det tycker jag passar förträffligt ihop.

Låter gott! Vad blir det mer för glöggtilltugg?
- Dadlar inlindade i bacon, en annan klassiker, och quesedillas med två sorters ost och fikon. De går snabbt att göra och ska stekas i stekpannan. Och så har jag gjort en saffranskaka med mandel och apelsinglasyr som passar till kaffet.

Vad tycker du om advent?
- Den här tiden som kommer nu tycker jag är jättemysig. Trots att det är tidigt har jag redan börjat fundera och planera vad jag ska laga och baka. Jag gillar att hitta på nya rätter men har också några egna traditioner.

Som vadå?
- Varje jul måste jag baka siktkakor efter ett recept som min mamma använde. Hon är inte i livet längre och det påverkar nog att jag vill baka dem varje år, för att bevara dem. Och så bakar jag hårt tunnbröd som jag har lärt mig av min mormor.

Är det något som du inte gillar med julen?
- Det traditionella julbordet. Prinskorv, Jansson och sill är inte min grej. Jag vill hellre hitta på nya rätter med grönsaker, både kalla sallader och varma gratänger. Men jag gör det där andra också för våra gäster, till och med dopp i grytan till min pappa.

Har du något knep för hur man ska hinna med allt, stå i köket, köpa julklappar och jobba?
- Jag är rätt strukturerad, skriver listor på vad jag ska göra och när jag ska göra det. När vi ska köpa julklappar brukar vi ha barnvakt en lördag och försöka hinna med alla klappar till barnen den dagen.

Vad önskar du dig?
- Hmm. Kokböcker, trots att jag har så många redan.

--

RECEPT

Dadelgott på två vis

Variant 1 (serveras varma):
18 dadlar
1 pkt bacon


Sätt ugnen på 225 grader. Kärna ur dadlarna. Halvera baconskivorna. Linda en skiva runt varje dadel och lägg med skarven ner på en plåt. Tillaga i ugnen ca 10-15 minuter. Stick i en tandpetare och servera!

Variant 2 (serveras kalla):
dadlar
en bit god ost, t ex cheddar eller annan smakrik vällagrad ost


Kärna ur dadlarna. Skär osten i små stavar och lägg in i dadlarna. Servera!


Chèvre- och kesellaröra med valnötter

Pepparkakor och ädelost är en klassiker. Våga testa denna variant som smakar ljuvligt gott!

200 g chèvre
drygt 1 dl kesella 10%
ca 50 g valnötter

pepparkakor


Skär bort kanten på osten. Mosa ihop med kesella i en skål. Det blir en fast röra. Smula ner valnötter grovt och blanda om. Lägg upp små klickar på pepparkakor (alldeles innan servering - annars blir kakorna mjuka!) eller låt gästerna förse sig själva ur en skål och kakorna bredvid.


Quesadillas med två sorters ost och fikon

Smakrika godingar som kan varieras bäst man vill.

Ca 12 snibbar:
4 mjuka tortillabröd
150 g cheddarost
ca 100-125 g ädelost
4-6 torkade fikon
4-6 soltorkade tomater i olja
Ca 20 oliver, gröna eller svarta


lite olja att steka i

Riv osten. Strimla fikon och tomater. Halvera oliverna. Fördela hälften av osten på två tortillabröd. Strö över fikon, tomater och oliver. Strö över resten av osten. Lägg på de två återstående bröden och tryck till. Hetta upp en stekpanna med lite olja och lägg i en quesadilla i taget. Vänd när den har fått fin färg. Kan vara lite klurigt att vända snabbt (man kan använda en tallrik om det är svårt). Stek färdigt på andra sidan tills osten smält och undersidan fått fin färg. Lägg över på en skärbräda. Låt vila en liten stund och skär med vass kniv ca 6 snibbar/tårtbitar. Gör lika med den andra quesadillan.


Saffranskaka med mandel och krämig apelsinglasyr
Kakan blir god och saftig och är värd det dyra saffranet! Förbered gärna dagen innan.

200 g margarin
1 kuvert saffran
2 dl strösocker
2 ägg
150 g mandelmassa
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk


Glasyr:
150 g philadelphiaost
2 msk saft från pressad apelsin
50 g smält margarin, avsvalnat
1 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker


Sätt ugnen på 175 grader.

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt saffran och rör om. Rör ner socker och ägg. Riv mandelmassan och blanda med vetemjöl och bakpulver i en annan bunke. Rör ner detta i kastrullen tillsammans med mjölken.

Häll smeten i en smord och ev bröad form med löstagbara kanter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter. Känn med provsticka. Låt kakan svalna.

Blanda samman ingredienserna till glasyren och bred på kakan. Låt stå kallt innan servering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!