Timjandoftande tomatbröd
25 g margarin eller 2 msk flytande margarin1 burk tomatkross (400 g) + 1 dl vatten25 g jäst1 msk ljus sirap2 tsk salt1 msk färsk hackad timjan4 dl grahamsmjöl, ca 10 dl vetemjöl special eller vanligt vetemjöl
Smula jästen (dela jästpaketet på diagonalen) i degbunken. Häll över degspadet och rör om så att den löser sig.
Tillsätt sirap, salt, timjan, grahamsmjöl och vetemjöl till en smidig deg. Ta upp och knåda degen på bakbordet. Lägg tillbaka i bunken och jäs övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den.
Dela degen i två delar. Dela sedan varje del i tre delar. Rulla ut till smala längder ca 30 cm. Fläta ihop och lägg i smorda avlånga formar rymd ca 1,5 l. Eller forma delarna (två st) till vanliga limpor. Lägg i formarna. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Sätt ugnen på 200 grader. Testa genom att trycka lätt på degen med ett finger när de är färdigjästa återtar de snabbt formen. Pensla bröden med vatten och tryck ner fröer t ex sesamfrö.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Vänd upp bröden (använd grytlappar) och lägg dem på plåten med undersidan upp. Grädda ytterligare ca 5 min. Detta för fin färg och för torra sidytor. Låt svalna i bakduk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!