Det är konstigt att inte soppa går bättre i vårt kalla land. Kanske gjorde det det förr när vi inte hade så mycket annat att välja bland. Jag tänker ärtsoppa, köttsoppa, ängamat och blomkålssoppa till exempel. Barndomsminnen för många. Säg den som inte blir mätt på ärtsoppa! Men nu är det inte så ofta det serveras.
För cirka 10-15 år sedan i värsta Seinfeld-eran kom en trevande sopptrend till Sverige. Det gjordes försök med soppsnabbmatsställen, färdigförpackad soppa i butik och jag gjorde en soppbok som inte sålde så bra. Bättre gick det för soppkedjan ”The Original Soupman” i New York sedan Seinfeld-gänget spelade in scener där.
Ett tag var det standard på bättre krogar att servera en liten skummig sopp-cappucino som amuse innan maten. Ljuvligt gott.
Det har hänt lite på soppfronten på senaste tiden. Jag tycker jag ser färdigförpackade soppor av förhoppningsvis bättre kvalitet i smarta designade förpackningar i matbutiken. Än så länge inget soppkök i sikte men man får inte sluta hoppas.
Ibland är en soppa på gränsen till en gryta, en hybrid mellan en lätt soppa och en mustig gryträtt. Det kan ske över en natt, jag lovar. Som linssoppan jag bjuder på här. Lagade den dagen före och nästa dag hade den tjocknat till en bastant gryta. Men då är det bara att späda med vatten eller ännu hellre buljong. Kom ihåg att smaka av och krydda på nytt.
Ett av mina bättre soppminnen är från min mormors favoritkrog Anthony’s Homeport i Seattle på USAs västkust där man ofta får välja mellan en sallad eller liten soppa innan maten. Soppan är en så kallad clam chowder och det är nästan som en vit gräddstinn stuvning med potatis, rökt sidfläsk och små hjärtmusslor. Så fantastiskt gott men attans vad mätt man blir!
Ett bra tips för att göra soppor är att börja med att fräsa allt i olja så smaken frigörs. Släng inte ner grönsaker direkt i en buljong. Du får mer smak genom att fräsa det i fett som är en smakbärare.
En bra buljong, gärna lite starkare än du tänkt dig är huvudpelaren. Men jag brukar gärna hälla på en skvätt vitt vin på det frästa först och låta den koka någon minut innan jag tillsätter buljongen.
Gör jag en slät grönsaksoppa bruka jag först rosta grönsakerna, exempelvis tomaterna eller rotfrukterna och sedan mixa dem med varm buljong. Det blir godare än att koka eftersom smakerna koncentreras i grönsakerna istället för att koka ur i buljongen.
Soppa med kött gör jag ibland, till exempel gulaschsoppa på mitt eget vis med mycket rökt paprikapulver och lite rivet citronskal som äts med en klick crème fraiche.
Mat behöver kontraster i både färg, smak och konsistens. Därför toppar jag ofta soppor med knaprigt stekta och lätt saltade krutonger, rostade frön eller knaperstekt smulat bacon. Riven ost, fetaost, lättstekt spenat eller grönkål är också bra tips.
I Italien tar de tillvara den sista hårda parmesankanten och låter den koka med. Prova det, det ger sälta och reder soppan. De använder också torrt bröd som de river ner i soppan som redning. Genialiskt sätt att ta tillvara på mat man annars skulle slänga. Ligger helt rätt i tiden!
Det är gott att droppa på lite olja vid servering. Ibland gör jag en god örtolja. Andra goda oljor är rostad pumpakärneolja som med sin djupt grönsvarta färg och fint rostade smak sätter guldkant på exempelvis en slät rostad rotfruktsoppa eller pumpasoppa tillsammans med några knapriga rostade pumpafrön.
I dag bjuder jag på en vitaminstinn grönkålssoppa med grönkålschips, knapriga krutonger och friskt citronskal, en mustig linssoppa med kokosmjölk toppad med spenat och koriander samt en frukost-mellamålssoppa i form av hemgjord nyponsoppa krönt med blodapelsin, banan och granola.
Så fram med största kastrullen och kör igång ett soppkok.
Recept
Grönkålssoppa med grönkålschips, krutonger, parmesan och citron
Mustigt grön och stinn av c-vitamin och järn är den här soppan som serveras med krispig topping.
4 portioner
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
300 g färsk grönkål
1 dl vitt vin
10 dl stark kycklingbuljong
1 dl riven parmesan
salt och nymald svartpeppar
Topping:
200 g färsk grönkål
2 skivor torrt vitt bröd, gärna surdegsbröd
olivolja
flingsalt
2 ekologiska citroner
1 dl riven parmesanost
Topping:
1 Sätt ugnen på 175 grader. Riv bort bladen i mindre bitar från den hårda stjälken på grönkålen. Använder du färdighackad kan du bara ta bort de största stjälkbitarna.
2 Lägg kålen i en stor skål och massera in oljan och blanda i saltet. Bred ut det på en bakpappersklädd plåt i ett lager. Strö över lite parmesan och baka cirka 5-6 minuter mitt i ugnen tills de blir krispiga med inte brända då blir de beska.
3 Smula brödet och stek det krispigt i lite olja. Salta lätt.
4 Riv citronskalet.
Soppa:
5 Skala och hacka lök och vitlök.
6 Riv bort bladen i mindre bitar från den hårda stjälken på grönkålen. Använder du färdighackad kan du bara ta bort de största stjälkbitarna.
7 Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lökhacket lätt utan att det tar färg.
8 Tillsätt grönkålen och rör om. Låt den fräsa med ett par minuter.
9 Häll i vinet och låt det koka ett par minuter på hög värme utan lock. Slå i buljongen och låt det sjuda utan lock i 10 minuter.
10 Mixa soppan slät och lägg i den rivna parmesanosten och låt den smälta under omrörning. Smaksätt med salt och peppar.
11 Servera soppan med grönkålschips, krutonger, riven parmesan och lite citronskal på toppen.
Tips! Skiva resten av citronerna och använd i en kanna med vatten till soppan.
Krämig linssoppa med spenat- och koriandertopping
Linsoppan blir bara godare om du lagar den en dag i förväg. Späd den om den blir för tjock och justera kryddningen. Det här är en större sats som går bra att frysa.
8 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
1 tsk grovt mortlade kardemummakärnor
½ tsk grovt mortlade svartpepparkorn
2 kanelstänger
2 msk olivolja
3 dl röda linser
10 dl stark kycklingbuljong
1 burk kokosmjölk
500 g passerade tomater
salt och nymalen svartpeppar
Topping
200 g babyspenat
olivolja
1 dl pumpafrö
1-2 tsk flingsalt
1 kruka koriander
Soppa:
1 Skala och hacka lök och vitlök.
2 Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs det lätt tillsammans med kardemumma, svartpeppar och kanelstänger.
3 Lägg i linserna och rör om så de blir blanka och häll sedan på buljongen.
4 Låt det sjuda cirka 5 minuter.
5 Häll i kokosmjölk och passerade tomater och låt det sjuda ytterligare ett par minuter tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan toppad med lättstekt spenat, rostade pumpakärnor och korianderblad.
Topping:
6 Hetta upp oljan och fräs spenaten mycket hastigt. Salta lätt.
7 Rosta pumpafröna i lite olja och salta lätt.
8 Riv korianderbladen från stjälkarna.
Nyponsoppa med apelsin, banan och granola
Hemgjord nyponsoppa är bland det lättaste och snabbaste du kan göra. Den reder sig själv och kan tjockna när den kallnar så späd då med lite vatten. Ät till frukost eller mellanmål.
6 portioner
10 dl vatten
1 ½ dl nyponskalsmjöl (finns i välsorterad matbutik av märket Risenta)
2-3 msk råsocker, honung eller några droppar stevia
1 blodapelsin
Topping
2 blodapelsiner
2 små bananer
2 dl granola
Soppa:
1 Häll vattnet i en kastrull och låt det sjuda men inte koka.
2 Vispa i nyponskalsmjölet, lite i taget och dra åt sidan. Fortsätt vispa tills alla klumpar är borta.
3 Smaka av med ditt val av sötning.
4 Pressa i saften av blodapelsinen och låt det svalna innan du kyler soppan. Späd den med lite vatten om den tjocknar för mycket.
5 Servera med den skurna frukten och granolan.
Topping:
6 Skala och skiva blodapelsinerna och bananerna och lägg på ett fat. Lägg upp granolan i en liten skål.
Tips! Du kan också servera den varm om du föredrar det.