Tortilla de patatas

Denna rätt stötte jag på första gången då jag studerade i England och hade två tjejer från San Sebastian (Baskien) i samma studentkorridor.

Mat & dryck2012-10-24 11:29

De levde på tortilla de Patata och bar hem kopiösa mängder ägg och potatis. En fantastisk rätt som kan fungera som tilltugg till många, som i studentkorridoren i Exeter, eller som lunch till fyra stycken med lite sallad till. Vi brukar skära upp den i tårtbitar och servera till grillat, sås och sallad, i stället för annan potatis. Mycket roligare och enligt mig mycket godare. Detta är originalreceptet, men man kan självklart krydda upp den med valfri krydda. Vitlök eller chili funkar utmärkt, och även att hacka ned lite gul lök tillsammans med potatisen när den nästan är färdigstekt ger en mustigare tortilla.

Ingredienser:
4 ägg.
1 / 2 kg potatis
Olivolja
Salt

1. Skala potatisen och skär den i lite smalare kuber. Häll rikligt med olja i en stekpanna, så att det täcker botten och går upp på kanten cirka en halv till en centimeter. Lägg i potatisen när oljan blivit är varm, men var noga med att oljan aldrig skall ryka.
2. När potatisen fått en gyllenbrun färg, lyfter man ur potatisen med en hålslev eller häller av den i ett durkslag. Spara oljan, för den kan du använda igen nästa gång du skall göra tortilla de patata.
3. Vispa äggen och salta lite. Tillsätt den stekta potatisen och rör om. Här kan man välja om man vill ha potatisen i mer hela bitar eller om man vill mosa den lite och få en mer jämn tortilla.
4. Värm upp pannan igen, och tillsätt lite olja om pannan verkar torr. Häll i potatissmeten och stek på lite mellanvärme tills botten på kakan verkar ha satt sig. Man kan lyfta lite i kanten och se om botten börjar bli guldbrun. Toppen på kakan kommer vid det laget fortfarande vara lite simmig men så skall det vara.
5. Ta ett fat som är stort nog att täcka hela stekpannan och som går lite ut över pannans kanter. Lägg fatet som ett lock över stekpannan, ta ett stadigt tag om fat och stekpanna med två grytlappar, håll tungan rätt i munnen och vänd alltihopa så att du får tortillan på fatet i stället. Andas ut och stjälp ned allt i stekpannan igen. Stek tortillan även på denna sida en liten stund, men inte för länge, så att tortillan blir torr.
6. Stjälp sedan upp den på ett fat och ät den varm, ljummen eller kall.

Cavatips: Till detta skulle jag rekommendera Jaume Giró i Giró brut reserva (beställningssortiment 77625, 119:-). Det är en frisk, krispig cava som är lagrad i över 30 månader och därför får lite mer fyllighet och rostade toner. Tortillans lätta milda smaker fungerar fint med denna cava som är balanserad, men med viss mognad. Man kan även servera en köttbit till och någon krämig sås (t ex svamp) och cavan kommer att lätta upp det feta och fortfarande funka fint så länge du inte haft i allt för dominanta smaker som kanske tar över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!