Trattkantarellsoppa med topping

4 portioner.

Mat & dryck2012-09-19 13:22

1 liter trattkantareller, rensade och hackade
25 g smör
1 bananschalottenlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 dl vitt vin
6 dl vatten
2 msk koncentrerad kantarellfond
½ tsk torkad timjan
2 dl vispgrädde
1 tsk flytande honung
1 msk ljus soja
salt och nymald svartpeppar

Till servering:
4 skivor serranoskinka eller annan lufttorkad skinka
lätt rostade pumpakärnor
tryffel- eller olivolja

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg skinkskivorna på en bakpappersklädd plåt och låt de torka tills de är krispiga, cirka 15 minuter. Låt svalna.

2. Gör soppan genom att lägga svampen i en torr gryta och låta vätskan koka in. Tillsätt då smöret och fräs svampen på medelvärme tills det ”knäpper” om den. Tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa med de sista minuterna utan att det tar färg. Salta och peppra.

3. Häll i vinet och låt det fräsa in innan du häller i vatten och fond samt timjan. Låt det sjuda utan lock i 10 minuter på svag värme. Tillsätt grädden och mixa soppan slät. Smaka av med honung, soja, salt och peppar.

4. Servera med smulad skinka, pumpakärnor och några droppar tryffel- eller olivolja i varje tallrik. Låt pepprarkvarnen gå runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!