Nej, hon bakar inte så himla mycket. Men hon tycker det är roligt och när hon gör det brukar göra det på sitt eget vis. Hon byter ut ingredienser mot sådana som hon gillar extra mycket. Det låter så enkelt när hon berättar.
– Att baka är inget jag har tänkt satsa yrkesmässigt på, det är mera ett intresse. Min kompis Karin och jag brukar baka tillsammans och testa lite olika varianter. Hemifrån är det nog mamma som inspirerat mig, säger Erika Thelin, som är 23 år, jobbar på bank och pluggar ekonomi vi Uppsala universitet.
Hon bor högt upp i en 30-tals lägenhet i Fålhagen, det är en ett och en halva, med ett rymligt, välstädat kök. Att hon ställer upp i en tävling med bakverk är inget konstigt det heller. Hon är en tävlingsmänniska som spelat fotboll sedan hon var sju år. Hon var forward men sedan i höstas har hon lagt av. Men kanske tar hon upp fotbollen igen. Kakan som tog henne till semifinalen är en hjortroncheesecake (se recept). Den bakade Erika Thelin till sin brors födelsedag.
– Han bor i England och hade önskat sig att vi skicka hjortronsylt till honom. Så när han kom hem gjorde jag kakan till honom, säger hon.
Cheesecaken tog henne till semifinal i tävlingen Årets bak- och dessertmästare. I juryn motivering står: ”En frisk och syrlig cheesecake där svenska smaker gifter sig med vit choklad". Dessutom fick hon beröm för sitt välskrivna recept och blev en av femton semifinalister. För att komma vidare till finalen, som är på Chokladfestivalen på Nordiska museet i oktober, krävs att hon får röster av svenska folket på sajten: www.bakochdessert.se.
– Jo, visst vore det kul att komma till finalen. Då får man en råvarukorg och får stå och baka inför juryn på tid. Det skulle jag gilla, säger hon när hon vispar grädde med sin stavmixer.
För att grädden inte ska stänka ner köket, håller hon hushållspapper över bunken.
Ha du något baktips?
– Nja, kokos använder jag mycket, för jag gillar smaken. Det funkar fint i stället för ströbröd i bakformen också.
Tårtorna som hon bakat till midsommar är förutom cheesecaken, en kaffe- och chokladtårta och en marängtårta, båda med jordgubbar.
– Jordgubbar och vispgrädde, det är midsommarkänsla, säger Erika Thelin, som ska fira ute i sina föräldrars sommarstuga på Björkö-Arholma.
Där blir det sill till lunch och grilling på kvällen.
RECEPT
Hjortroncheesecake med vit choklad
10 bitar
INGREDIENSER:
Botten:
8 st digestivekex
2 dl riven kokos
100 g smör
Smet:
200 g frysta hjortron
200 g philadelphia naturell
2 dl turkisk yoghurt
2 dl florsocker
5 gelatinblad
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
Rippel:
½ gelatinblad
50 g frysta hjortron
1 msk florsocker
1 msk pressad citronsaft
Garnering
Några hela hjortron
Mörk och vit choklad
GÖR SÅ HÄR:
1. Smält smöret, smula kexen och blanda med kokosen.
2. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform. Häll i blandningen och platta ut som botten.
3. Tina och mixa hjortronen. Blanda philadelphia, yoghurt, vaniljsocker och sikta i florsockret. Blanda i de mixade hjortronen.
4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten fem minuter.
5. Smält den vita chokladen över vattenbad och rör ner i blandningen.
6. Värm 2 dl av blandningen, ta upp och krama ur gelatinbladen och smält de i blandningen. Vispa ner gelatinsmeten i resten av blandningen.
7. Vispa grädden och vänd ner den i blandningen. Rör ihop väl och häll i formen.
8. Lägg det halva gelatinbladet i vatten.
9. Mixa resten av hjortronen och rör ihop med florsocker och pressad citronsaften. Värm en klick av mixen och smält det halva gelatinbladet i det. Blanda ner det med resten av mixen.
10. Häll två ringar över smeten i formen och rör med skaftet på en sked till ett fint mönster. Låt kakan stå i kylen minst fyra timmar.
11. Dra med en kniv lägst den plana sidan av en vit och en mörk chokladkaka. Garnera med chokladen och några hjortron.
Karins kaka
10 bitar
INGREDIENSER:
Botten:
Ett paket Ballerina kladdkaka
1 dl kokos
75 g smör
Fyllning:
100 g philadelphia naturell
3 ägg, vitor och gulor separerade
1 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ½ msk kallt kaffe
100 g mörk choklad
2 dl grädde
Garnering:
Färska jordgubbar
GÖR SÅ HÄR:
1. Smält smöret, mixa Ballerinakakorna och blanda ihop med kokosen.
2. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform. Häll i blandningen och platta ut som botten.
3. Vispa philadelphia, äggulor, socker, vaniljsocker och kaffe till en jämn smet.
4. Smält chokladen över vattenbad och blanda ner i smeten.
5. Vispa grädden och vänd ner den i smeten.
6. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner i smeten. Blanda väl och häll i formen.
7. Låt stå i frysen minst fyra timmar. Ta ut ca 20-30 min innan servering. Dekorera med färska jordgubbar.
Marängtårta med citronkräm, grädde och jordgubbar
8 bitar
INGREDIENSER:
Marängen:
5 äggvitor
2 dl socker
smör till formen
Citronkräm:
7 äggulor
1 ½ dl socker
1 dl pressad citronsaft
1 ½ msk finrivet citronskal
½ dl vatten
Till servering:
2 dl vispgrädde
färska jordgubbar
citronmeliss
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en form med löstagbar kant väl.
2. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills massan är styv och blank.
3. Klicka ut massan i formen och jämna till den.
4. Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Låt stå en minut och stäng därefter av den. Låt stå i ugnen utan att ugnsluckan öppnas i minst 5 timmar. Lossa kanten på formen.
5. Blanda alla ingredienser till citronkrämen. Sjud i vattenbad under vispning tills krämen har tjocknat, konsistensen ska påminna om en tjock sås.
6. Ställ skålen i kallt vatten och vispa så den svalnar.
7. Bred ut den kalla citronkrämen över marängen. Vispa grädden och bred ut den över citronkrämen.
8. Garnera med skivade jordgubbar och citronmeliss.
Observera att marängen ska stå i ugnen minst 5 timmar. Både den och citronkrämen går bra att göra dagen innan servering.