Trianon har stans godaste semlor

Mat & dryck2017-02-26 05:00

Mitt i onsdagens kraftiga snöfall trĂ€ffar vi Ă€garen och bagaren Tony Anderson som driver Konditori Trianon i SvartbĂ€cken. Han kommer ut frĂ„n bageridelen och hans klĂ€der Ă€r lite mjöl- och florsockerpudrade – sista semlan för dagen Ă€r spritsad och klar.

– Det Ă€r alltid kul att vinna, och att folk uppskattar det man gör, sĂ€ger han och slĂ„r sig ner vid cafĂ©bordet.

I kyldisken bakom oss vilar förföriskt Trianons nio semlesorter, dÀribland blÄbÀrssemla, tryffelsemla, vaniljsemla och Baileysemla.

– Just Baileysemlan var en fix ide hos farsan. SĂ„ synd att han inte fick uppleva det hĂ€r! Han hade blivit sĂ„ glad över att vinna, sĂ€ger Tony Andersen, vars pappa Nils Ove Andersen grundade Trianon (döpt efter ett franskt jaktslott) pĂ„ 1970-talet pĂ„ Heidenstamstorg. SjĂ€lv var han 16 Ă„r nĂ€r han började som bagare dĂ€r.

Det Àr inte första gÄngen Trianon vinner UNT:s semmeltest. För fem Är sedan utsÄgs konditoriets semlor bÄde av UNT och Uppsala-Tidningen till stans bÀsta. SÄ Tony Andersen vet precis vad som vÀntar:

– Nu kommer det att braka loss igen, och det smĂ€ller direkt. Folk tĂ€nker: "Är den verkligen sĂ„ god som dom skriver", och sĂ„ kommer dom hit för att testa sjĂ€lva, sĂ€ger Tony Andersen och berĂ€ttar om de slingrande köerna i och utanför konditoriet – resultatet av segern i semmeltestet för fem Ă„r sedan.

– Jag fick köra principen tvĂ„ in, tvĂ„ ut, som pĂ„ krogen, skrattar han.

SĂ„ nu har Tony Andersen laddat med att bestĂ€lla 100 kg mandelmassa och 300 liter vispgrĂ€dde; sjĂ€lvklart anvĂ€nder han Ă€kta grĂ€dde. Mandelmassan har gjorts spritsbar – hur Ă€r lite hemligt – och Ă€r förstĂ€rkt med mandelsplit.

– Vi spritsar mandelmassa över hela bullen. Annars blir det ju ofta bara en klutt i mitten. HĂ€r kör vi över hela.

NÄgon promenadseger Àr det inte frÄgan om, utan det Àr snarare resultatet av idogt labbande i bageriet som lett honom till ett vinnande koncept. Med en rysning minns han en tid dÄ hans mandelmassa smakade Brio (fyrkantigt, segt pastellfÀrgat godis).

– Det var alldeles för mycket söthet i mandelmassan.

Och hur mÄnga semlor har du sjÀlv Àtit i Är?

– Inte en endaste, jag lovar! DĂ€remot har jag provsmakat grĂ€dden till Baileysemlan för att den ska fĂ„ rĂ€tt spritsmak.

Han berÀttar att hans mamma Maud Andersson(70+) anmÀlt sig till telefontjÀnst för att skriva ut bestÀllningar inför den kommande rusningen, och sjÀlv ska han nu ringa in extrapersonal.

– Vi kommer att stĂ„ kvar hĂ€r och spritsa semlor tills sista kunden lĂ€mnar, lovar han.

anna.bill@unt.se

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!