Tryffelkulor

(till cirka 150 stycken)8 hg blockchoklad till att doppa tryffeln iev hackad mandel eller nötter, kakao eller strösockerTill tryffeln: 500 g blockchoklad, 1.5 dl vispgrädde, 0.5 msk vaniljsocker, 25 g strösocker

Mat & dryck2001-12-05 10:44
Börja med tryffeln. Häll grädden i kastrullen och värm upp. Dela chokladen i bitar och lägg i. Koka upp och låt chokladen smälta. Rör om så att det inte bränns vid. När chokladen smält, blanda i vaniljsocker och strösocker. Lägg in massan i kylskåpet och låt stelna. Den kan sedan delas upp och smaksättas med olika smaker som punsch, arrak, bryggkaffe, likörer, mint eller annat.
Efter eventuell smaksättning rulla massan till stänger och skär i centimeterstora bitar. Forma bitarna till kulor.
Gör ett vattenbad i kastrull för att smälta chokladen. Lägg chokladen i bitar i en skål och ställ i vattenbadet. Var noga med att inget vatten kommer i kontakt med chokladen. Smält chokladen i vattenbadet och ta bort den från plattan när chokladen smält.
Doppa tryffelkulorna i den smälta chokladen och lyft upp med en gaffel. Lägg på smör- eller bakpapper för att stelna. Den som vill ha knottrig chokladyta på bollen kan rulla den försiktigt i en finmaskig durkslag eller sil. Den chokladdoppade bollen kan också rullas i hackad mandel, strösocker eller kakao.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!