4 portioner. 1 kg laxfilé, 1 msk salt, 1 msk strösocker, 2 krm vitpeppar, 4 dl vispgrädde, 1 msk pressad citron, 2 krm svartpeppar, 2 dl klippt dill.
Garnering: 0,5 dl klippt dill, 6 msk riven pepparrot. Lägg fisken i en ugnsform som är ungefär lika stor som fisken. Blanda salt, socker och vitpeppar. Häll över laxen, gnid med baksidan av en sked så det fördelar sig jämnt. Låt stå i kylskåp 3 timmar. Skölj snabbt laxen med kallt vatten, häll bort vätskan i formen. Blanda grädde, citronsaft, svartpeppar och dill, häll över laxen. Stek i mitten av ugnen, 175°i 25 minuter. Riv under tiden pepparrot och klipp dillen, strö över när fisken är klar. Servera med ris.
Ugnsbakad lax
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!