Ugnskokt lax

4-6 port1,5 kg hel lax1 tsk salt, 1 tsk örtagårdskrydda eller liknande det gröna från 1 purjolök2 dill- och 2 persiljekvistar, rivet skal av 0,5 citron2 skivor citron, 5 krossade vitpepparkorn

Mat & dryck2000-06-21 00:01
Rensa och skölj fisken. Ta bort fenor och huvud. Gnid in fisken in- och utvändigt med salt och örtkrydda. Smörj en bit folie stor nog att svepa om fisken. Lägg laxen mitt på. Snitta, skölj och strimla det gröna på purjolöken och blanda med hackade dill- och persiljekvistar och citronskal. Lägg blandningen plus citronskivor och pepparkorn i buken på fisken. Vik om folien till ett tätt paket. Lägg det i en långpanna. Sätt in i nedre delen av ugnen vid 200 grader 40-45 min. Väger laxen runt 2 kg så lägg till ca 10 min till. Låt laxen ligga kvar i folien cirka 10 min. Lyft sedan av skinnet. Låt den kallna helt. Lägg upp på fat och garnera med dillvippor, citronskivor och även kanske skalade räkor och röd storkornskaviar. Servera med nykokt färskpotatis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!