Upplandskubb

50 g jäst3 dl vatten, 37 grader0,75 dl mörk sirap, 1 tsk salt7 dl fint rågmjöl, ca 3 dl vetemjöl

Mat & dryck2005-02-21 11:34
Smula jästen i degbunken. Ljumma vattnet till 37 grader. Häll det över jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt sirap, salt, rågmjöl och vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Ta gärna upp degen på bakbordet och knåda den fast
och smidig. Forma till en rund bulle. Smörj väl en rund rostfri gryta, rymd ca 2 liter (ca 20 cm i diameter) och även locket. Använd inte en med bakelithandtag som inte tål värmen. Inte heller kaffeburkar som kan fälla ut bly. Lägg i degen med den finaste sidan ner.
Jäs övertäckt/under locket ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt på locket på grytan och grädda i nedre delen av ugnen ca 1,5 timme.
Låt svalna av något och stjälp upp det på galler. Låt kallna under bakduk. Skär det i fyra delar till trekanter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!