Utan iste ingen sommar

I den amerikanska södern går sommarens alkemi ut på att dricka så mycket iste att solens brännande strålar genast förvandlas till guld när de träffar huden. Utan iste — ingen sommar. Bara ett hett helvete.

Teet behöver gott om tid för att svalna.

Teet behöver gott om tid för att svalna.

Foto: Elsa Hahne

Mat & dryck2004-06-03 00:00
Bland träskmyggor och alligatorer sätter sig svettiga Louisianabor på sina bitsäkra verandor och filosoferar om civilisationens enda bestående lycka: tillgång till kyl och frys.
Te utan is är ett främmande koncept. Du kan svänga in på vilken vägkrog som helst här nere i sydstaterna och beställa tea. Det hjälps inte. Servitriserna frågar aldrig vilken sorts te man vill ha, utan kommer med ett stort glas iste (ofta English breakfast) med massor av socker i. "Here you go, darling."
Iste behöver inte vara sötsliskigt. Varje sommar tvingar den fyrtiogradiga värmen fram nya recept. Te med sprit, te med fruktjuice. Vietnamesiskt och libanesiskt te. Så länge det finns is i frysen överlever hoppet om en tidig höst.
När Ikea öppnade sina första varuhus i USA hade företaget svårt att förstå amerikanernas enorma intresse för blomvaser. Funderingarna fortsatte tills Ikea listade ut att folk använder dem som isteglas. Glasen ska vara jättestora. När varje rörelse kostar svett kan man inte hålla på och springa fram och tillbaka efter påfyllning.
Hemligheten med gott iste är massor med is. En eller två kuber räcker inte. Glasen ska fyllas med is innan teet hälls i. Det gäller också att brygga starkt te, alltså med mycket teblad. Om du inte ids vänta tills teet har svalnat kan du brygga extra starkt te och hälla det varmt över extra mycket is. Brygg aldrig teet mer än fem minuter, annars blir det lätt beskt.
Om du tycker om sött iste ska du söta medan teet är varmt. Den som inte vill använda honung kan söta med socker eller sötningsmedel i stället. Experimentera med olika hemlagade syrups (smaksatta sockerlösningar). Hallon och passionsfrukt kan ersätta ingefäran i receptet nedan om du halverar mängden vatten. Kanel är också gott — du kan röra ner mald kanel i sockerlagen (lika delar vatten och socker) efter att den har sjudit fem minuter. Förvara den smaksatta sockerlösningen i kylskåpet i en burk med lock. Då håller den sig fräsch i ett par veckor.
Gott te i lösvikt är lätt att få tag på i Uppsala. Särskilt örtte brukar bli gott om man inte vill ha socker eller något annat i sitt iste. Inventera hyllorna på stadens välsorterade tebutiker.
Recepten som följer går bra att dubbla. Tänk på att det tar några timmar att göra is och att teet behöver tid att svalna.

Fler tips:
Gör iste-smoothies genom att köra is och te i mixer eller matberedare. För starkare smak — frys in en del av teet som isbitar! Virvlar av citrusskal är snygga i glasen, liksom roliga sugrör och färska örter. Rosenblad och gurkört kan simma omkring i teet eller frysas i isbitar. Det går bra att använda tepåsar i stället för te i lösvikt. Varje tepåse innehåller ungefär en matsked te.

Mint Julep (2 personer) — sydstaternas favorit!
3 msk myntate i lösvikt (örtte eller svart te)
5 dl vatten
1 msk honung
3 msk bourbon (amerikansk whisky)
färsk mynta till garnering
Koka upp vattnet och slå det över tebladen. Sila efter fem minuter (eller ta upp tebollen). Tillsätt honung medan teet är varmt. Låt svalna en stund innan du ställer in i kylskåp. Tillsätt whisky före servering. Fyll två höga glas med is, häll på te och garnera med färsk mynta.

Vietnamesiskt iste (2 personer) — uppfriskande surt!
2 msk jasminte i lösvikt
5 dl vatten
saft av en stor lime
riven kokos och lite flytande honung till garnering
Koka upp vattnet och häll det sakta genom tebladen i en sil. Jasminte har en tendens att bli beskt om det får brygga för länge. Låt svalna en stund innan du ställer in i kylskåp. Tillsätt limesaft före servering (eventuellt kan du frysa saften som isbitar). Ta fram två glas. Doppa ett finger i flytande honung och "måla" runt glasens kanter. Häll riven kokos i en vid skål. Vänd glasen upp-och-ner och doppa dem i kokosflingorna som ska klistra fast i honungen. Fyll glasen försiktigt med is och te. I stället för kokos kan du använda råsocker eller en blandning av strösocker och rivet skal av citron, apelsin eller lime.

Hibiskus (2 personer) — rött och syrligt!
2 msk röd malva (te) i lösvikt
5 dl vatten
2 msk ingefärssirap (kokas på lika delar vatten, socker och färsk ingefära)
färska bär till garnering
Koka upp vattnet och slå det över tebladen. Sila efter fem minuter (eller ta upp tebollen). Låt svalna en stund innan du ställer in i kylskåp. Blanda lika delar vatten socker, vatten och färsk, skalad ingefära i tunna skivor i en kastrull och sjud i fem till tio minuter — sila och låt svalna. Tillsätt två matskedar ingefärssirap i teet. Som garnering kan du använda hela, färska bär (björnbär, hallon, blåbär, vinbär, kumquat) som är lätta att frysa i isbitar. Servera med massor av is.

Libanesiskt iste (2 personer) — med smak av blommor!
3 msk svart te i lösvikt (typ earl grey, orange pekoe eller engelsk frukost)
5 dl vatten
2 msk honung
_ tsk apelsinblomvatten
2 msk pinjenötter
Koka upp vattnet och slå det över tebladen. Sila efter fem minuter (eller ta upp tebollen). Rör ner honung. Låt svalna en stund innan du ställer in i kylskåp. Tillsätt apelsinblomvatten före servering — bara några droppar! Fyll två höga glas med is och sedan så mycket te som du får plats med. Garnera med pinjenötter.

Vattenmelon (2 personer) — en rosa dröm!
3 msk kamomillte i lösvikt
5 dl vatten
2 msk honung
en halv mogen vattenmelon
saft av en lime
Koka upp vattnet och slå det över tebladen. Sila efter fem minuter (eller ta upp tebollen). Tillsätt honung. Låt svalna. Skär vattenmelonens rosa kött i tunna stycken och lägg dem i teet. Ställ in blandningen i kylskåpet i en halvtimme. Häll teet genom en stor sil och pressa fruktköttet genom silen så gott det går. Tillsätt limesaft. Kyl.

Rökkupé på Orientexpressen (2 personer) — nästan som sangria!
2 msk lapsang souchong i lösvikt
5 dl vatten
2 kryddnejlikor
2 msk honung
saft av en apelsin
1 dl portvin
Koka upp vattnet och slå det över tebladen och kryddnejlikorna. Sila efter fem minuter (eller ta upp tebollen och nejlikorna). Tillsätt honung. Låt svalna. Rör ner apelsinsaft och portvin. Kyl. Servera med massor av is.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!