Varm sallad med knipprödbetor

(4 port)1 knippa färska rödbetor ca 500 g2 msk flytande margarin/olja2 msk balsamvinäger eller tag 1 msk rödvinsvinäger + 1 tsk sockersalt och gärna grovt nymalen svartpepparExtra kryddning: 1-2 msk kapris eller 10-12 cocktailkapris, klippt persiljaEller ett italienskt smör: 50 g rumsvarmt smör eller ta bordsmargarin, 25 g riven parmesanost, 4 bitar hackade soltorkade inlagda tomater (låt oljan rinna av) 1/2 kruka färsk basilika eller 2 tsk smulad torkad basilika, 1-2 pressade vitlöks-klyftor, salt, nymald peppar (allt bara blandas samman)

Mat & dryck2000-08-03 00:01
Skär av blasten en bit. Skölj och borsta rödbetorna under rinnande vatten. Se till så att inte skal och rotspets skadas. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten 15-20 min. Gnid av skalet och dela i klyftor. Fräs klyftorna i margarin/olja. Stänk över vinägern och krydda med salt och peppar. Blanda ner kapris och klippt persilja. Man kan utesluta vinägern och kapris och i stället blanda ner 2 msk fint rivet apelsinskal och ersätta persiljan med klippt dill. Med den kombinationen är det faktisk gott att servera en bit välsmakande grönmögelost eller ännu hellre en vit- och grönmögelost. Bryt ditt bröd till.

Ännu en variant på rödbetorna: Ta receptet som det är men uteslut kapris. Blanda de frästa och vinägerdressade rödbetorna med 2-3 msk pinjenötter. Skär 150-175 g halloumiost (en ost från Cypern, perfekt att steka eftersom den inte smälter ned) i ca 0,5 cm tjocka skivor och stek den på båda sidor i olja (olivolja) så att den får fin färg. Blanda gärna rödbetorna med strimlad sallat t ex ruccola och lägg osten ovanpå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!