Martin Selin bor i en studentkorridor på Trädgårdsgatan med 12 andra. Den hör till Östgöta nation. På en vit tavla i matvrån står de häpnadsväckande orden: Aksel och Mia: rengör fläktar. Adrin: dammsug och moppa golvet. Och i köket finns inte en endaste odiskad tallrik eller karott.
Men det visar sig vara ett undantagstillstånd, korridorfolket har just haft sin årliga vårstädning. I vanliga fall brukar inte köket vara soprent, får vi veta av en tjej som kommer ut och ska hämta lite yoghurt.
Men det är inte hon som ska laga sallader, utan de är de tre studenterna Maria Andersson, Martin Selin och Daniel Nilsson som går andra terminen på kostvetarprogrammet vid Uppsala universitet.
– Vi har satt ihop salladerna så att alla ska hitta något som de gillar. En med fisk, en med kyckling och en vegetarisk, säger Martin Selin som själv mest äter vegetariskt men utan att kalla sig vegetarian.
Han vill undvika att få en stämpel på sig och inte behöva stå till svars om han någon gång äter kött.
När åt du kött senast?
– I julas åt jag lite räkor, säger han.
Maria Andersson och Daniel Nilsson är mera av allätare.
– Det varierar. Just nu är jag inne i en matlådeperiod. Häromdagen lagade jag sju matlådor med kassler. De var väl inte så kul att äta, dag efter dag. När man tentapluggar blir det straffperiod och färdigmat, säger Daniel.
– Jag äter det mesta. Ofta vad någon annan har handlat, jag bor ihop med två syskon och min syster läser miljöstudier och handlar mycket ekologiskt. Sen spelar ju ekonomin in också, säger Maria.
De har komponerat salladerna för att alla som äter dem ska bli mätta. De har tänkt på att de ska innehålla kolhydrater som fyller bra och gör att ingen behöver äta sig mätt på bröd. I den vegetariska salladen finns protein.
– Bönerna i sig är kanske inte jätteroliga smakmässigt därför har vi piffat upp den salladen med en örtdressing, säger Maria Andersson.
Till varje sallad har de gjort en passande dressing som är enkel och har samma turkiska yoghurt som bas.
Vad ska man inte ha i en sallad?
– Inte för många beska blad som endive till exempel, säger Daniel.
Den här terminen har de lagat mycket mat på utbildningen och pluggat näringslära och fysiologi. Martin som inte hållit på med mat förut valde utbildningen för att det var den enda han tyckte verkade intressant. Både Daniel och Maria har gått hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet och vill fortsätta inom området men skaffa sig mer kunskap.
Daniel har jobbat som kock på dagis och märkt att intresset för vilken mat barnen får är stort. Han vill kunna motivera sina val. Men det finns en baksida med att få kunskap om mat.
– Det tar längre tid att handla numera. Man tänker ett steg längre... säger Daniel Nilsson.
– ... med tanke på miljön känns det onödigt att köpa kött som transporterats från andra sidan världen... säger Maria Andersson.
– ... eller att köpa kött från djur som blivit uppfödda på miljöförstörande soja, tillägger Daniel.
RECEPT:
Syrlig lax- och potatissallad (4 portioner)
800 g potatis
4 laxfiléer
1 röd paprika
1 röd lök
150 g sugar snaps
1 citron
1/2 dl vitvinsvinäger
1/3 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 dillknippe
smör/olja/margarin till stekning
cayennepeppar
paprikapulver
salt och peppar
1. Skala potatisen och dela i lagom stora bitar. Koka upp potatisen och låt sjuda på svag värme i 15-20 minuter beroende på storlek. Det här sättet att koka potatisen gör att den blir fast och inte faller i bitar.
2. Skala och skiva löken. Skär paprikan i tunna stavar. Skiva sugar snapsen. Hacka vitlöksklyftorna.
3. Fräs alla grönsaker förutom sugar snapsen i en blandning av smör och rapsolja. Krydda med cayennepeppar, paprikapulver, salt och vitpeppar. Tillsätt vitvinsvinäger och ytterligare lite olja. Hetta upp snabbt.
4. Förkrydda laxen med salt och peppar. Stek den på medelvärme några minuter på varje sida.
5. Blanda ihop grönsaker och potatis och tillsätt sugar snapsen. Lägg laxen över grönsakerna och servera med färsk dill och citron.
Dressing
2 dl turkisk yoghurt
1 msk citronsaft
2 msk hackad dill
Salt och peppar
Örtkryddad bön- och pastasallad (4 portioner)
2 bönmix-förpackningar à 380 g
400 g fullkornspasta
1 dl pinjenötter
1 medelstor purjolök
1 röd paprika
1 grönsallatshuvud
1 brk soltorkade tomater
15 st rädisor
Vinegrette
2 dl rapsolja
2 st vitlöksklyftor
ca 1 dl hackade örtkryddor
1. Koka pastan.
2. Mixa och blanda örtdressingen
3. Häll av och skölj bönorna i ett durkslag.
4. Skölj och skiva purjolöken i tunna skivor. Skär paprika, soltorkade tomater, rädisor och grönsallad. Spara några blad till garnering.
5. Blanda allt i en storskål, häll över örtdressingen och rör om.
6. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
7. Placera salladsbladen på en tallrik, häll över övrig sallad och toppa med rostade pinjenötter.
Dressing
2 dl turkisk yoghurt
2 msk örtkryddor
1 pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar
Blanda samman kryddningen med yoghurt och servera bredvid salladen.
Kycklingsallad med rucola och röd chili (4 portioner)
4 st kycklingfiléer alt 1 grillad kyckling
3 dl hel, torr bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
1 gul paprika
1 röd chili
1 påse rucola 65g
1 paket fetaost 150g
250 g körsbärstomater
Smör/olja till stekning
Salt och peppar
1. Koka bulgur med buljongen efter anvisningar på förpackningen.
2. Stek kycklingfiléerna och krydda efter behag.
3. Hacka grönsakerna och finhacka chilin.
4. Smula ner fetaosten över grönsakerna och rör om.
5. Blanda i rucola och bulgur.
6. Skiva upp kycklingen och lägg den överst.
Dressing
2 dl turkisk yoghurt
2 msk sweet chilisås
1 krm Sambal Oelek
Blanda samman kryddningen med yoghurt och servera bredvid salladen.