Vetebullar

(20 stycken stora eller40 stycken mindre bullar)1 pkt jäst150 g smör5 dl gammaldags mjölk1 dl socker1/2 tsk salt1 liter vetemjöl1 tsk kardemummaTill utkavlingen: 2 msk socker, 2 msk kanel, 2 msk kardemumma, 25­30 g smörTill pensling:1 ägg och pärlsocker

Mat & dryck2003-04-03 00:34
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll mjölken i det smälta margarinet. När det känns ljummet, häll över jästen i bunken. Häll i sockret, saltet och kardemumman. Mät upp mjölet och tillsätt drygt hälften. Arbeta degen kraftigt. Arbeta in ytterligare cirka 3­4 dl vetemjöl. Låt degen jäsa i 30 minuter, övertäckt med bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen smidig. Dela den i två lika stora delar. Kavla ut den till en avlång kaka. Bred på smöret. Strö på socker, kanel och kardemumma. Vik ihop och skär remsor och gör enkla små flätor eller snurra småflätor till en rund bulle. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 5­10 minuter. Låt bullarna kallna under bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!