1–2 torskfiléer per person
½ gul lök
1 flaska Weihenstephaner Hefe Weissbier (#1526)
½ fiskbuljongtärning
Röd paprika eller strimlad purjo till dekoration
Veteölssås till fisk
25 g smör
3 msk vetemjöl
2,5 dl fiskbuljong (1/2 tärning)
2 dl Weihenstephaner Hefe Weissbier (nr 1526)
0,5 dl grädde
2 tsk sweet chili
Saften från ½ apelsin
Salt efter behov
1. Svetta löken snabbt i en gryta eller stor kastrull. Häll i ½ - 1 flaska öl. Tillsätt fiskbuljongstärningen.
2. Vik torskfiléerna på mitten och lägg i dem. Låt sjuda i 8-10 minuter.
3. Medan fisken sjuder, gör såsen: Smält smöret och rör ner mjölet. Tillsätt allt annat och låt det koka upp. Smaksätt med salt efter behov.
4. Lyft upp fisken med hålslev och servera med såsen och pressad potatis eller potatismos.
Att dricka till:
Weihenstephaner Hefe Weissbier (#1526)
Alkoholfritt alternativ: Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei (#1922) (laga dock inte maten i denna.)
Därför använder Jonas veteöl (Hefe) i torskrätten:
– En veteöl är en öl där man ersatt en stor del av kornmalten med vetemalt. Detta ger ölen en mjukare och rundare smak än en vanlig kornmaltsöl. Om man dessutom inte filtrerar den (hefe) så har man med jästen som ger den en ännu rundare och fylligare smak. Detta gör den perfekt att använda i matlagning till fisk och skaldjur. Självklart passar den även att dricka till dessa råvaror.