Ingredienser:
1 kg grytkött av vildsvin
½ kg grisspäck utan skinn
2 ägg
1 ½ dl rödvin
4 vitlöksklyftor
1 burk hackade tomater
1 burk passerade tomater
4 schalottenlökar
2 dl vatten
1 knippe färsk oregano
1 knippe färsk basilika
Salt och peppar
Smör och rapsolja
1. Mal köttet och späcket i en köttkvarn. Varva bitarna så det blandas fint.
2. När köttet är färdigmalt blanda i ägg, vin, oregano, 2 vitlöksklyftor, salt och peppar efter behag.
3. Låt stå i kylen minst 30 min.
4. Under tiden kan du börja med tomatsåsen. Hacka lök och 2 vitlöksklyftor. Bryn i en gryta i smör och rapsolja i ca 3 minuter utan att bränna löken.
5. Lägg i en god knippe färsk basilika. I med båda burkarna tomater, skölj ur de med lite vatten och häll i. Salta och peppra efter behag. Låt puttra tills du är klar med köttbullarna.
6. Ta ut köttfärsblandningen och rulla köttbullarna. Det blir ca 40 normalstora.
7. Bryn köttbullarna i en stekpanna med smör och rapsolja. Bryn dem i omgångar då de kan bli kokta om du lägger i för många i pannan.
8. Lägg i köttbullarna i tomatsåsen och låt det puttra i 15 min.
9. Servera direkt från grytan tillsammans med riven Grana Padano.
Vintips: Ett rött vin från Puglia, Italien. Cefalicchio Rosso - 2011 som är ett biodynamiskt vin med hög syra gjort på druvorna Nero di Troia och Morellone. Finns att privatimportera genom Systembolaget från importören Wine and Dine, www.wine-and-dine.se