Viltfärsjärpar med tre bönor
(4 personer)Konserveringsteknikerna: Fryst, torkat och syltat.400 g viltfärs1 msk salvia1 msk margarin4 dl vatten1,5 msk enbär4 msk köttfond på flaska3 dl grädde1 msk gelé1 msk maizenamjöl1/2 tsk vinägerSalt och peppar1 morot2 dl svarta bönor, t ex öländska1 msk smör8 hg potatis
pannan.
2. Häll vattnet i stekpannan tillsammans med krossade enbär och köttfond på flaska. Sjud sakta samman så att tre dl återstår. Sila ifrån enbären. Tillsätt grädde, vinäger och 1 msk gelé i såsen. Låt koka samman och
red med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens. Krydda upp med salt och peppar så att såsen får lite "bett".
3. Låt järparna sakta sjuda i såsen så de blir helt färdiga.
4. Koka moroten mjuk i små kuber, lika stora som bönorna, kyl moroten.
5. Blötlägg bönorna ett par timmar eller över natten. De kan även kokas i förväg så de nästan är genommjuka (kan förvaras färdigkokta i kylen/ frysen). Vid servering: ge både morötter och bönor ett hastigt uppkok i vatten och tillsätt en klick smör.
6. Potatisen kan gå som klyftpotatis i ugn, kryddade med salt, peppar och någon örtkrydda.
7. Servera viltfärsbiffarna med bönorna, potatisen, såsen och gelé. Ett mustigt rödvin eller öl passar fint till. Rätten är glutenfri.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!