Viltgryta (ca 6 port)
Ca 600 g benfritt älgkött av bog eller stekMarinad: 3 dl mörkt öl eller rödvin, 2 msk olja, 1 gul lök skivad, 3 hela kryddnejlikor, 2 tsk stötta torkade enbär, 1 tsk torkad smulad timjan, 1 smulat lagerblad, 6 krossade kryddpepparkornmargarin/olja2 msk tomatpuré1 tsk salt, nymald svartpeppar 1 tsk paprikapulver3-4 dl vätska (viltfond på flaska eller köttbuljong + marinad)2 stora rödlökarca 200 g färska champinjoner eller ca 200 g konserverade och gärna då kantarellerRedning: 2 msk idealmjöl, ca 2 dl grädde,2 msk soja, 1-2 msk svartvinbärsgelé
Ta upp köttet ur marinaden (spar den) och låt köttet bli rumsvarmt. Bryn köttet i omgångar i fett i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
Tillsätt tomatpuré och kryddor. Häll på marinad och viltfond. Låt koka under lock ca 1 timme. Skala och skiva löken. Skiva svampen (häll av konserverad) och lägg den i en stekpanna.
Låt all vätska dunsta och tillsätt sedan lite fett. Fräs den ytterligare och tillsätt sedan löken.
Tillsätt svamp-lökblandningen till grytan. Koka ytterligare ca 20 min. Vispa ut mjölet i grädden och rör ner i grytan. Koka ca 5 min. Smaka av med soja och vinbärsgelé. Servera med kokt potatis, gelé och kokta bönor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!