Vitlöks- och rosmarinstekt lammytterfilé

(4 port)Späcka filén med vitlök. Gnid in med citronskal och rosmarinbarr. Bjud med apelsin- och timjansyltad svamp.800 g lammytterfilé (eller ta fläskfilé 700-800 g)8-10 vitlöksklyftor (skalade)2 msk färsk rosmarin finhackad eller 2 tsk torkadrivet skal av 0,5 citron (väl tvättad)1,5 tsk salt, 2 krm pepparmixsmör/margarin till bryning av köttet200 g förvälld blandsvamp eller trattkantareller, 2 schalottenlökar i tunna klyftor.1,5 dl vatten, 0,75 dl råsocker strö, 2 msk ättiksprit, 0,5 tsk salt, 0,5 tsk torkad smulad timjan, 2 tsk finstrimlat apelsinskal, 5 hela vitpepparkorn, 0,5 tsk muskotblomma i bitar, 1 litet lagerblad.

Mat & dryck2000-11-09 00:01
Skär köttet i fyra portionsbitar. Gör hål i mitten längs med filéerna och tryck in vitlöksklyftor. Ta ett rent brynstål eller ett runt träskaft. Gnid in köttet runt om med rosmarin, citronskal, salt och peppar.
Hetta upp fett i en stekpanna. Bryn köttet fint runt om. Låt eftersteka cirka 10 minuter. Något längre för fläskfilén, cirka 15 min. Låt köttet vila i 15 minuter innan det skärs upp i 0,5-centimetertjocka skivor.
Servera med timjansyltad svamp, potatisgratäng eller receptet som följer på sesamstekta potatisstavar. Garnera med gelé eller frusna lingon och färsk timjan.
Blanda samman ingredienserna till lagen till den syltade svampen. Låt koka i 5 minuter. Lägg ner svamp och lök. Sjud i 2-3 min. Låt svalna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!