Vitlöks-och sardellspäckad lammstek

>1 lammstek med ben c:a 2 kg (helst bakben)>4 vitlöksklyftor>6 sardeller>2 msk olivolja>1 tsk salt>svartpeppar>1 tsk timjan>1 tsk rosmarin

Mat & dryck2003-01-28 11:07
>Gör små snitt i lammsteken och stoppa in bitar av vitlök och sardeller. Gnid in köttet med olivolja. Krydda med salt, nymald peppar, timjan och rosmarin.
>Stick in köttermometern på tjockaste stället. Sätt in steken i 250 grader, sänk genast till 175 grader.
>Stek köttet cirka 1 timme tills innertemperaturen visar 60 grader. Ta ut steken och vira in den i aluminiumfolie. Låt den stå i minst en kvart. Vispa ur långpannan med ett glas vitt vin och sila skyn. Fräs 10-16 vitlöksklyftor på svag värme cirka 10 minuter. Koka vitlöken i skyn några minuter och mosa sedan
klyftorna med en gaffel. Vill man i stället göra en gräddsås vispar man bara ur formen med grädden och kryddar
efter smak.
>Skär upp steken, strö över timjan och persilja samt skeda över en del av vitlöks-skyn. Servera med stekta morötter i slantar och varma haricots verts. Kokt potatis eller pressad potatis är alltid gott.
>Till såsen/skyn:
>10-16 vitlöksklyftor
>vitt vin 1-2 glas
>Vispgrädde
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!