Vitlöksgravad strömming med löjrom

(För 4 personer)
600 g strömmingsfiléer som varit frysta i minst 2 dygnTill ättikslagen:1 liter vatten2 dl ättiksprit 12%2 msk vanligt salt10 hela vitpepparkorn1 liten knippe dillTill såsen:2 dl majonnäs1 1/2 dl gräddfil3 msk ljus matlagningssenap2 vitlöksklyftor3 msk finhackad dill1 tsk dragon, torkad75 g löjrom eller ishavsrom
1. Tina strömmingsfiléerna och dela dem längs ryggen. Dra bort skinnet. Anledningen att fisken bör frysas ett par dygn är att frysen dödar eventuella parasiter som kan följa med rå fisk.2. Blanda ättikslagen och smaksätt med krossade vitpepparkorn och grovt hackad dill. Lägg fiskarna i lagen och ställ allt kallt i minst 10 timmar.3. Blanda samman såsen. Ta upp de ättiksmarinerade fiskarna och låt dem rinna av. Vänd ner fiskarna i såsen och ställ den vitlöksgravade strömmingen kallt minst 10 timmar, men gärna ett dygn.

Vitlöksgravad strömming måste man göra några dagar i förväg. Serveras kall som förrätt eller som uppskattad rätt på julbordet. 
Foto: Dan Strandqvist

Vitlöksgravad strömming måste man göra några dagar i förväg. Serveras kall som förrätt eller som uppskattad rätt på julbordet. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2012-02-09 09:12
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!