Wienerbröd

(grundrecept som passar till små wienerbröd, kransar och längder)50 g jäst2,5 dl kall mjölk1 ägg0,5 tsk salt2 msk sockerca 8 dl vetemjölTill inkavling: 300 g margarin

Mat & dryck1998-11-30 00:00
Smula gästen i degbunken. Häll på mjölken och rör om så att den löser sig. Blanda ner uppvispat ägg, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Täck över och låt vila kallt 10 min.
Ta fram margarinet ur kylskåpet och skär det i ca 9 skivor.
Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en storlek av 30x40 cm. Lägg margarinet på ena deghalvan 2û3 cm innanför degkanten. Vik upp kanterna över fettet. Täck sedan med den fettfria deghalvan. Nyp ihop kanterna. Mjöla lätt på bakbordet och vrid degen ett kvarts varv. Den "stängda" delen ska vara mot dig.
Kavla ut degen på nytt med lätta tag och se till att inte degen spricker. Vik degen igen i tre delar. Vrid ett kvarts varv.
Kavla ut till drygt 1 cm tjocklek. Den "stängda" delen ska igen vara mot dig. Vik i tre delar. Låt degen vila kallt ca 15 min. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång.
Kavla slutligen ut degen till drygt 1 cm tjocklek. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie. Låt ligga kallt ca 15 min. Låt den ena deghalvan ligga kallt medan den andra bakas ut.
Vi bakar ut degen till Spandauer: Kavla ut en av degbitarna till en fyrkant med måtten 36x36 cm. Skär den i bitar, ca 9x9 cm.
Lägg vad du vill som fyllning, t ex vaniljkräm, sylt eller mandelmassa i mitten av varje fyrkant. Vik upp hörnen mot mitten, tryck till. Lägg bröden på bakpappersklädda plåtar.
Låt jäsa utan bakduk 1û1,5 timme.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i ugn vid 250 grader 7û10 min.
Baka ut den andra deghalvan på samma sätt. Glasera wienerbröden med sockerglasyr eventuellt smaksatt med kakao. Nu ska de avnjutas nygräddade till en kopp kaffe! (32 st)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!