Ytterfilé på grönsaksbädd i lergryta

(4 port)Ca 600 g ytterfilé (eller motsvarande vikt fläskfilé, helst lite knubbig)2 krm pepparmix2 krm salt1 msk soja + 1 msk flytande honung0,5 kruka färsk hackad dragon 0,5 kruka färsk hackad timjan (= 1 dl hackat)8 medelstora potatisar fast sort2 gula lökar, 2 röda lökar1 medelstor fänkål1 krm pepparmix1 tsk örtagårdskrydda eller liknande0,5 dl koncentrerad svartvinbärssaft1 msk kalvfond (eller 1 köttbuljongtärning)1dl vattenGarnering: resten av timjan och dragon

Mat & dryck2002-02-14 00:01
Blötlägg en lergryta. Både gryta och lock ska täckas av kallt vatten. Låt den ligga minst 30 min. Ny gryta blötläggs över natten.
Ta köttet ur förpackningen och torka med hushållspapper. Putsa ev filén. Blanda peppar och salt och krydda köttet runt om. Pensla filén med soja blandad med honung. Rulla köttet i de hackade örterna och låt det ligga en stund.
Skala potatis och lök. Ansa fänkålen. Skär potatisen i bitar och löken i klyftor. Skär fänkålen i halvor och sedan i skivor, inte alltför tunt. Varva potatis, lök och fänkål med peppar och örtkrydda i lergrytan.
Blanda samman svartvinbärssaft med kalvfond (eller smula buljongtärning) och vatten. Häll över buljongen. Lägg filén ovanpå potatis- och grönsaksblandningen. Lägg på lock.
Ställ grytan på nedersta falsen i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader. Låt stå ca 1 timme (min gryta tog exakt 1 timme tills köttet var genomstekt).
Ta ut grytan och garnera med dragon och timjan. Servera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!