William Hampton Coleman är ägare till matbilen, som står på verkstaden och väntar på att bli lagad. Men ägaren verkar inte stressad.

– Registreringsprocessen är inte klar så den har inte rullat längs svenska vägar än, säger William Hampton Coleman och slänger ett tiotal majsbröd på stekbordet.

Han har vevat ut markisen och tänt ljusslingan. Matos och musik lockar hit verkstadens bilmekaniker.

Artikelbild

| Gediget. Varje rätt har sin process, säger William Hampton Coleman och visar köket. Allt är gasoldrivet. "Jag kan laga mat i skogen om jag vill".

William Hampton Coleman:s foodtruck kom till Sverige med båt och anlände Uppsala i mars.

Varför köpte du inte bara en foodtruck i Sverige?

– Jag är envis. Jag letade länge hittade ingen bil som kändes rätt. För mig är det här en riktig mexikansk gatumatsbil, säger William Hampton Coleman.

Han berättar att han köpte den på auktion i Mexiko City och beklagar att han kan så lite om bilar. Hans Chevrolet har tillhört ett bageri.

Artikelbild

– Den var nog rätt slutkörd. Jag provkörde men sedan gick den sönder när köpet var klart och bilen min. Jag är bra på kök och dålig på motorer, säger William Hampton Coleman.

Hanvänder majsbröden och lägger en näve finhackat nötkött bredvid dem.

Artikelbild

Foodtruckmarknaden har exploderat de senaste åren. Hur är konkurrensen?

– Jag tycker fortfarande att det fattas bra latinamerikansk mat. Folk undrar varför de inte får gräddfil på maten. För mig är det viktigt att det är mexikanskt på riktigt, inga kompromisser.

Artikelbild

Bakom honom sitter ett svartvitt foto av två mexikanska filmhjältar. Idoler från barndomen, förklarar William Hampton Coleman. Han flyttade till Sverige för över 20 år sedan.

– Jag hade flytt livet i Mexiko City och åkt till kusten i Oaxaca.

Artikelbild

Där hade William Hampton Coleman tänkt stanna och leva hippieliv, säger han. Efter bara två dagar träffade han sin blivande fru. En svenska som stal hans hjärta. I Sverige ströjobbade han en tid och utbildade sig sedan till kock. Drömmen om matbilen har funnits med sedan dess.

Hur gör du nu när bilen är både trasig och papperslös?

Artikelbild

– Jag har låtit bärga den på plats vid ett par konserter, för att få använda den lite. Men jag är inte stressad. Det här får ta den tid det tar. I mina ögon har jag kommit långt. Jag delade ut tidningar när jag kom hit. Idag har jag eget företag och en foodtruck på gång.

I nuläget är bilen en bisyssla utöver heltidsjobbet, en cateringfirma med samma namn som bilen – Heta köket. Men William Hampton Coleman hoppas att han snart ska kunna ägna sig åt ambulerande mexikansk mat på heltid.

Artikelbild

– Jag älskar att inte sitta fast. Jag åker ut till folket, de behöver inte komma till mig.