Duka upp buffén inomhus så slipper du solens elaka strålar och alla enerverande insekter. Satsa på mysiga platser både inom- och utomhus, så att gästerna kan välja var de vill sitta.
Det är bra att tänka på att det finns något för alla på buffébordet, även för dem som inte äter kött och fisk. En sallad med bulgur blandad med hackade örter, fetaost och rostade grönsaker är en bra grund som alla kan njuta av. Komplettera kött och fisk och några olika sallader, en grönsakspaj och några kalla såser. Bygg sedan på buffén med några ostar och bröd.
Tänk på att en buffé ofta står framme en längre tid. Gör flera mindre upplägg och så att man kan byta serveringsfaten. Det ser fräscht ut och ett nytt fat gör att gästerna gärna tar en gång till. Är det väldigt varmt kan man linda in kylklampar i linnehanddukar och lägga under faten så håller maten längre.
Gör ett körschema, handla hem drycker i god tid och duka någon dag innan om det är möjligt. Skriv gärna små lappar med namnet på varje rätt och vad den innehåller. Det är uppskattat av gäster som undviker vissa saker eller för dem som inte tål något speciellt.
Vill man hålla nere kostnaderna ska man till exempel baka tårtan själv eller delegera ut uppgiften till någon vän. Vi har gjort det väldigt enkelt för oss och bakat en rulltårta. Den är snabbakad och enkel att variera. Fyll den med lemoncurd, grädde och hallon eller andra bär och servera den tillsammans med vår jordgubbsstubbe. Garnera med rikligt med bär och hyvlad nougat och tårtan ser riktigt läcker ut. (TT)
RECEPT STUDENTBUFFÉ
Jordgubbsdrink
Till 4 glas, 10 minuter
En perfekt sommardrink. Ersätt det mousserande vinet med sockerdricka och mineralvatten så blir den alkoholfri.
250 g jordgubbar
1 msk florsocker
isbitar
1 liten flaska, 37 cl, mousserande vin
mynta
Gör så här:
1. Rensa jordgubbarna och mixa dem tillsammans med florsocker.
2. Lägg is i fyra glas och fördela jordgubbspurén i glasen. Fyll på med mousserande vin och garnera med mynta. Servera direkt. (TT)
Krämig potatissallad
Till 4 portioner, 30 minuter
Gör gärna potatissalladen i god tid så den får stå och dra ett par timmar innan servering.
1 kg färskpotatis
10 rädisor
4 salladslökar
1/2 gurka
Dressing:
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk rödvinsvinäger
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
1. Skrubba potatisen och koka den mjuk. Ånga den torr och låt svalna.
2. Dela potatisen i bitar. Ansa och dela rädisorna i kvartar. Skölj och skiva salladslöken. Hyvla tunna remsor av gurkan med osthyvel.
3. Blanda gräddfil, majonnäs, vinäger, dill och persilja. Smaka av med salt och peppar.
4. Vänd ned potatis, rädisor och salladslök försiktigt i dressingen. Lägg upp i en skål och toppa med gurkstrimlor.
Dubbelmarinerad fläskfilé
Till 4 portioner, 40 minuter + 12+1 timme i kylen
Köttet får sin fina smak när den får dra en stund i dillmarinaden.
600 g fläskfilé
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 msk smör
Marinad 1:
2 msk japansk soja
1/2 dl mango chutney
2 msk olivolja
Marinad 2:
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1 msk rörsocker
1 dl hackad dill
1 vitlöksklyfta
1/2 rödlök
1/2 dl kapris
dill
Gör så här:
1. Putsa köttet. Blanda samman soja, mango chutney och olivolja i en plastpåse och lägg i köttet. Knyt och se till att marinaden kommer åt köttet runt om. Marinera i kyl i cirka 12 timmar.
2. Torka av köttet och krydda med salt och peppar. Bryn köttet i smör i stekpanna. Stek klar i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen är 70 grader. Låt svalna och skär det i skivor. Lägg upp på ett fat.
3. Blanda samman vinäger, olja, rörsocker, dill och finhackad vitlök. Ringla marinaden över köttet och låt dra i en timme i kylen.
4. Skala och hacka löken fint. Strö lök, kapris och dill över köttet. (TT)
Långsambakad tomatsallad
Till 4 portioner, 1 timme och 10 minuter + 12+1 timme i kylen
Tomaterna kan bakas i förväg men se till at de är rumstempererade vid servering, då smakar de mest.
500 g cocktailtomater, gärna gula och röda
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm peppar
färsk timjan
200 g minimozzarellabollar
timjan
Gör så här:
1. Lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med flingsalt och peppar. Strö över timjan och baka i ugn på 125 grader i en timme.
2. Låt tomaterna svalna och lägg upp på ett fat. Strö över mozzarellabollar och timjan. (TT)
Jordgubbsstubbe
Till 10 bitar, 30 minuter
En snabbakad tårta som kan varieras med olika fyllningar och bär.
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kokande vatten
Fyllning:
200 g Nutella
5 dl vispgrädde
500 g jordgubbar
Garnera med:
25 g mörk choklad
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ned i smeten. Tillsätt kokande vatten.
2. Bred ut smeten i en långpanna, 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 7 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och lossa bakpappret. Låt svalna.
3. Bred Nutella över bottnen, värm den eventuellt några sekunder i mikrovågsugn så är den lättare att breda ut.
4. Vispa grädden och rensa jordgubbarna. Dela hälften av jordgubbarna i bitar. Bred hälften av grädden över Nutellan och strö på delade jordgubbar. Rulla ihop och garnera med resten av grädden och jordgubbarna. Lägg även några jordgubbar runt om.
5. Smält chokladen över vattenbad. Lägg den i en spritspåse eller plastpåse och spritsa dekorationer på bakplåtspapper. Låt chokladen stelna och garnera på tårtan.
Att dricka till
Pizzolato Spumante d'Italia (77185), 75 kronor.
Alkoholfritt: Kiviks musteri Fläderblomsvin (1938), 39 kronor. (TT)