Lammlägg i dillsås

Köksmästare, Peppar Peppar.

Foto: Fotograf saknas!

MATTIAS ANDERSSON 2015-04-10 08:35

Lammlägg

  • 4 lammläggar
  • 1 knippe dill
  • 2-3 gula lökar
  • 1msk dillfrön
  • 1/4 purjolök (vita delen)
  • 6-8 vitpepparkorn
  • Tre lagerblad

Gör så här: Lägg ner läggen i en kastrull med kallt vatten så det täcker köttet. Låt koka upp och häll bort vattnet. Häll på nytt vatten så det täcker köttet och koka upp igen. Skumma vattnet och tillsätt löken och kryddorna. Koka kötten under lock i 3-4 timmar tills köttet nästan börjar släppa från benen.

Dillsås

  • 3dl grädde
  • 3dl mjölk
  • 1dl ättiksprit (12%)
  • 1dl socker
  • Lite majsenamjöl utrört i lite vatten

Gör så här: Fiska upp lammlägget och håll det varmt. Reducera buljongen tills en fjärdedel återstår. Sila buljongen och tillsätt grädden och mjölken. Koka ner lite till. Koka upp ättika och socker och smaksätt såsen tills du är nöjd. Red av med majsena. Salta och peppra

Tillbehör

  • 15 småpotatisar
  • 10 minimorötter
  • 12 steklökar
  • 1 ask sugarsnaps
  • 1 dl soyabönor
  • Hackad dill och gräslök

Gör så här: Koka grönsakerna var för sig i saltat vatten. Fräs dom sedan i smör.

Lägg upp lammlägget och grönsakerna i djupa tallrikar. Mixa såsen med en stavmixer och skeda såsen runt lammlägget. Strö över den hackade dillen och gräslöken.

Smaklig spis!

Veckans gästkock

Namn: Mattias Anderssson

Ålder 40 år.

Gör: Köksmästare på Peppar Peppar.

Favoritpryl i köket: Vassa knivar.

En perfekt helg: Jag jobbar oftast på helgerna, men om jag är ledig lagar jag gärna mat hemma tillsammans med nära vänner. Ser även gärna på en bra fotbollsmatch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om