Lammlägg
- 4 lammläggar
- 1 knippe dill
- 2-3 gula lökar
- 1msk dillfrön
- 1/4 purjolök (vita delen)
- 6-8 vitpepparkorn
- Tre lagerblad
Gör så här: Lägg ner läggen i en kastrull med kallt vatten så det täcker köttet. Låt koka upp och häll bort vattnet. Häll på nytt vatten så det täcker köttet och koka upp igen. Skumma vattnet och tillsätt löken och kryddorna. Koka kötten under lock i 3-4 timmar tills köttet nästan börjar släppa från benen.
Dillsås
- 3dl grädde
- 3dl mjölk
- 1dl ättiksprit (12%)
- 1dl socker
- Lite majsenamjöl utrört i lite vatten
Gör så här: Fiska upp lammlägget och håll det varmt. Reducera buljongen tills en fjärdedel återstår. Sila buljongen och tillsätt grädden och mjölken. Koka ner lite till. Koka upp ättika och socker och smaksätt såsen tills du är nöjd. Red av med majsena. Salta och peppra
Tillbehör
- 15 småpotatisar
- 10 minimorötter
- 12 steklökar
- 1 ask sugarsnaps
- 1 dl soyabönor
- Hackad dill och gräslök
Gör så här: Koka grönsakerna var för sig i saltat vatten. Fräs dom sedan i smör.
Lägg upp lammlägget och grönsakerna i djupa tallrikar. Mixa såsen med en stavmixer och skeda såsen runt lammlägget. Strö över den hackade dillen och gräslöken.
Smaklig spis!