Hittills i år har det varit ömsom vin, ömson vatten för odlingarna på Fredrikslunds gård, söder om Uppsala; jordgubbarna har gått bra, spannmålet katastrofdåligt på grund av torkan och så är det då potatisarna.
– Jo, de ser bra ut i storleken. De får inte bli för stora. På slutet växer de väldigt fort. Men vissa midsomrar har de varit klara för sent, säger Gustaf Olsson, och verkar glatt, lättad.
Bra storlek, vad är det?
– Jag tycker att de ska vara som ett plommon. Man ska bara behöva dela dem en gång innan munnen.
Ska man säga nypotatis eller färskpotatis?
– Här i Uppland säger man färskpotatis men i Skåne är det nypotatis.
Vad är färskpotatis egentligen, är inte all potatis färsk som tas upp ur jorden?
– Färskpotatis är primören. Det vill säga den allra första potatisen av den tidigaste sorten. Den har väldigt tunt skal och mycket smak. Den andra skörden, brukar kallas sommarpotatis och den ger mer avkastning. Och sen har vi vinterpotatisen som har mycket tjockare skal för att skydda potatisen och göra den hållbar länge.
Hur blir färskpotatis optimalt goda?
– Om man äter dem med en smörklick. Det räcker!
Hur länge ska småttingarna koka?
– Börja med en 10 minuter och håll koll på mjukheten sen.
Gustafs hustru, Agneta Olsson, också hon potatisexpert, dyker ut. Hon berättar att i Medelhavsländerna har potatis högre status än hos oss.
– Där behandlar man färskpotatisen som en grönsak och inte som ett tillbehör. En rätt är dopp-i-kopp, som betyder att små, munsbitsstora potatisar doppas i olja med vitlök, aromatisk parmesan och kryddor.