Som UNT berättat under veckan har effekterna av dagens regler för arbetskraftsinvandring varit förödande för familjen Ahmadi. Urmakaren Mehdi Ahmadis arbetsgivare har under två perioder betalat in 180 kronor i månaden för lite lön. Det har lett till att familjen nu ska utvisas. Fallet har varit uppe i Migrationsöverdomstolen som sagt nej till prövning. Många har reagerat. Nu har politikerna i riksdagens socialförsäkringsutskott tagit tag i frågan. På torsdagen föreslog de enhälligt att riksdagen ska göra en översyn av reglerna.
– Det får inte gå till så här. En utredning om arbetskraftsinvandring pågår sedan flera år och ska redovisas nu i december. Vi vill att utredaren ser över hur lagen slår också när det gäller mindre förseelse som lön och tjänstepension. Som det är nu riskerar människor att utvisas för småfel. Det är absurt och var inte meningen när lagen stiftades, säger Solveig Zander (C) ledamot och socialförsäkringsutskottet och en av initiativtagarna till förslaget.
Det var alliansen som stiftade lagen år 2008.
Att den slår så hårt beror enligt Zander på en formulering om att lagen ska tolkas obligatoriskt. Det betyder att rätten inte ska ta hänsyn till förmildrande omständigheter.
– Tanken med formulering obligatorisk var att den som får ett jobb i Sverige skulle garanteras avtalsenlig lön, pension och andra förmåner och inte utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Men effekten har blivit att människor utvisas för struntsaker, säger Solveig Zander.
Varför tänkte ni inte på det när lagen skrevs?
– Då var tanken att göra det enklare för människor att kunna arbetskraftinvandra. Det var svårt och krångligt att jobba i Sverige och vi ville öppna upp för arbetskraft i bristyrken. Ingen tänkte att det skulle få de här effekterna. De utredningar och remissinstanser som synade förslaget hade inget att invända, säger Solveig Zander.
Organisationen Centrum för rättvisa som driver flera fall liknande familjen Ahmadi är glad över utskottets beslut. Juristen Fredrik Bergman anser dock att det finns täckning för en generösare linje redan med dagens lagstiftning. Migrationsverket har bara tolkat den onödigt strikt.
– Och Migrationsdomstolen har accepterat det. Vi har gjort en noggrann granskning och det finns inget som säger att man inte kan ha små avvikelser. Det har riksdagen fått upp ögonen för. Nu hoppas vi att det leder till en ny lag och ett klargörande i Migrationsöverdomstolen så vi får en ny praxis. Man skickar ut folk i landet på mycket bräcklig grund i dag, säger han.
Kan familjen Ahmadi åka tillbaka till Iran och söka nytt arbetstillstånd?
– Ja, men det är inte så enkelt. De förlorar sitt jobb här och tvingas lämna landet. De måste göra en ny ansökan om arbetstillstånd som kan ta upp till två år. Dessutom brukar Migrationsverket vara restriktivt med att bevilja ett nytt avtal med en arbetsgivare som domstolen anser inte följt reglerna, säger Fredrik Bergman.
Mehdi Ahmadis fru Shahla Ahmadi säger att familjen planerar att stanna så länge det går.
– Vi vill inte bryta mot lagen eller gå under jorden. Det har vi aldrig gjort. Vi hoppas kunna få hjälp att stanna, kanske från Migrationsverket eller om lagen ändras. Att åka tillbaka till Iran och söka nytt arbetstillstånd blir svårt, främst för mina barn som studerar, säger hon.
Enligt Solveig Zander påverkas inte familjen Ahmadis dom av en ny lag.
– Men det kan ju vara så att myndigheterna väljer att inte verkställa deras dom om de vet att ny lagstiftning kommer, säger hon.
Socialförsäkringsutskottet vill att lagens effekter snabbutreds och hoppas att ett nytt lagförslag är klart redan under början av 2017. Samtliga partier i utskottet var eniga och det är ovanligt. Riksdagen kommer att rösta om förslaget under nästa vecka, enligt Solveig Zander.