Redan 2014 lämnade CSN in en stämning i Kalifornien mot mannen, som under början av 90-talet var folkbokförd i Stockholm och fick studielån för en amerikansk juristutbildning. I själva verket bodde han i USA och trots en rad påstötningar och kontakter vägrade mannen att betala tillbaka lånet och en rättslig process vidtog.

Efter att processen avslutades i augusti förra året kom i helgen domen där mannen nu tvingas betala tillbaka hela skulden - 1,5 miljoner kronor.

Jätteviktigt beslut

Boel Magnusson, avdelningschef på CSN, var på plats under själva rättegången i San Diego, Kalifornien.

Det är jätteviktigt för oss och en tydlig signal att vi kan vinna rättsliga processer framförallt i USA men även andra länder, säger hon till TT.

Mannen är nämligen bara en av många låntagare som efter att ha flyttat utomlands vägrar att betala tillbaka sitt studielån. I CSN:s statistik går de under namnet "dåliga betalare" och definieras då av att de inte betalat tillbaka något under en treårsperiod. Bara i USA är de 2 400 och har en total skuld på cirka 980 miljoner kronor.

Det är nu dessa som CSN tack vare domen i San Diego hoppas kunna driva in ytterligare pengar från. Globalt sett handlar det om 9 500 dåliga betalare som sammanlagt är skyldiga CSN cirka 2,3 miljarder. Dessutom finns det ytterligare 1,4 miljarder kronor fördelat på drygt 11 000 personer där CSN i nuläget saknar adress.

Alldeles för hög siffra

Det är alldeles för höga belopp och därför vi vidtar kraftfulla åtgärder. Det är inte okej att de dåliga betalarnas skuld är så stor. Den har stor betydelse för betalningsviljan hos andra, säger CSN:s generaldirektör Christina Gellerbrant Hagberg.
Den långsiktiga målsättningen är att vi ska få tillbaka betalningar på studielånen till samma nivå som vi får i Sverige.

CSN har därför ökat insatsen för att lokalisera dessa personer. Detta sker genom rent detektivarbete, bland annat sökningar på nätet med att hitta adresser och därefter vidta rättsliga åtgärder. Efter USA är man nu på gång med liknande processer i Tyskland och Australien.

Vi har mycket goda förhoppningar. Den här domen säger ju att har man tagit lån i Sverige - då gäller det även i USA. Vår bedömning är nu att det synsättet borde hålla i flera länder, säger Boel Magnusson.