Mannen, som är i 60-årsåldern, döms för försvårande av miljökontroll. Enligt Uppsala tingsrätt var han ansvarig för att informera länsstyrelsen om det stora utsläppet, som upptäcktes i juni 2013. Först i augusti fick länsstyrelsen information om läckaget och kunde dra igång en stor saneringsinsats.
Totalt 1 150 ton rann ut i marken. Drygt hälften kunde tas om hand, men 550 ton blev kvar i mark och vatten. Utsläppet orsakades av ett läckage i en tank där svavelsyran förvarades.
Den åtalade mannen har nekat till brott och hävdat att han i praktiken bara var förvaltningschef i bolaget som lagrade svavelsyran. Tingsrätten slår emellertid fast att han var registrerad som extern verkställande direktör och därmed hade det formella ansvaret för bolagets verksamhet i hamnen.
Vd:n har också hävdat att bolagets styrelseordförande tog över alla kontakter med utomstående och förbjöd honom att informera om läckaget. Den uppgiften har, enligt tingsrätten, i och för sig inte motbevisats men fritar ändå inte vd:n från kravet att försäkra sig om att länsstyrelsen verkligen informerades. Slutsatsen blir att mannen döms för försvårande av miljökontroll. Straffet blir villkorlig dom och 40 dagsböter.
Mannen stod också åtalad för grovt miljöbrott. Åklagaren ansåg att han var ansvarig för att omkring 200 ton av den utläckta svavelsyra som togs om hand förvarades i en cistern utan tak och annat tillräckligt skydd. Men enligt vd:n var det styrelseordföranden som bestämde att syran skulle förvaras i cisternen. Tingsrätten slår fast att inte heller den uppgiften motbevisats, och dessutom får stöd av ett vittne. Vd:n frias därför på den åtalspunkten.
Åklagaren har också begärt att företaget ska dömas att betala företagsbot på 1,5 miljoner kronor för den bristande hanteringen. Den frågan avgörs senare av tingsrätten. Däremot har ingen åtalats för själva utsläppet. Enligt åklagaren har det inte gått att bevisa att det orsakades av oaktsamhet hos någon part.