"Det är inte så att domedagen är här"

KLIMATKÄMPE 2. Lisa Sennerby Forsse, rektor vid SLU i Uppsala, är medlem i regeringens kommission för hållbar utveckling.

Foto: Pelle Johansson

Miljö2008-03-08 00:01
Jordens befolkning måste lära sig att leva mer miljövänligt. Men det handlar inte om att totalt ändra livsstil utan snarare om att ta flera små steg. Det tror Lisa Sennerby Forsse, rektor vid SLU i Uppsala och medlem i regeringens kommission för hållbar utveckling.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, fick i början av året stor uppmärksamhet för sin kampanj "koldioxidens vänner". I reklamfilmer framhölls koldioxidens fördelar, som att "koldioxid får det att växa bättre" och "om det kommer klimatflyktingar kan de jobba här och vi kan vara lediga".
Första kampanjveckan hade sajten för koldioxidens vänner 106 000 besökare.
- De allra flesta var positiva och tyckte det var kul med debatt. Budskapet var att kunskap är viktigt, utan det kan man påstå vad som helst, framhåller Lisa Sennerby Forsse.

Som forskare inom miljöområdet har hon sedan många år varit medveten om att klimatfrågan förr eller senare skulle bli stor i opinionens ögon. Och hon menar att genombrottet kom under 2007 bland annat genom FN-organet IPCCs rapporter.
- Förr fanns en ignorans och ett ointresse som nu ersatts av ett accepterande, till och med USA är med. Det är ett jättesteg framåt och betyder att politikerna kan börja agera.
- I och med att klimatfrågan slagit igenom kan vi börja föra en mer nyanserad diskussion. Det är inte så att domedagen är här, jag är övertygad om att vi kan lösa problemen.
Vad bör då göras? Enligt Lisa Sennerby Forsse är steg ett att försöka uppnå internationella överenskommelser om att minska utsläppen. Hon skulle även vilja höja priset på utsläppsrätter och få till stånd globala koldioxidskatter så att den som förorenar också får betala för sig.

Särskilt dramatiska förändringar tror hon inte det behöver bli för vanligt folk.
- I framtiden tror jag att snabbtåg kan ersätta en del flygresor, det kan bli fler biogasbussar i städerna och mat som transporterats långa sträckor kan bli dyrare.
För att göra något åt klimatfrågan för egen del har hon just köpt en etanolbil. Hon har klimatkompenserat sin senaste flygresa till USA, äter inte så mycket kött och har övergått till lågenergilampor.
Sedan i fjol ingår Lisa Sennerby Forsse i regeringens kommission för hållbar utveckling under ledning av statsministern. Det är ett rådgivande organ där personer från en rad samhällssektorer träffas för att ge regeringen ett underlag i klimatarbetet.

Även i sitt arbete som rektor vid SLU sysslar Lisa Sennerby Forsse med klimatfrågan.
- Den kommer in i många av våra forskningsområden. Det kan handla om hur odlingslandskapet förändras när det blir varmare eller hur skogen kan fungera som kolsänka. Här på SLU kan vi få fram nya kunskaper som kan hjälpa till att lösa klimatproblemen.
Personfakta


Namn: Lisa Sennerby Forsse
Yrke: rektor vid Sveriges lantbruksuniversitet vid Ultuna utanför Uppsala
Aktuell: som ledamot i regeringens kommission för hållbar utveckling
Ålder: 59
Familj: make docent Carl-Gustaf Thornström, två söner från tidigare äktenskap, två bonusbarn och två bonusbarnbarn
Bor: i Valsätra i Uppsala
Intressen: ridning, trädgård, segling
Okänd talang: kan busvissla så det hörs
Motto: se möjligheterna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!