"Det blir nytt ljud i skällan den 20 januari"

KRÖNIKA: Karin Henriksson berättar om en väckerörelse som tvingar fram en ny amerikansk miljöpolitik.

Foto:

Miljö2008-03-08 00:01
Eftersom vägledning från högsta ort, alltså Vita huset, uteblivit i sju år sker mycket av det "gröna" förändringsarbetet i USA lokalt i företag och kommuner. Men alla är ense om att det blir nytt ljud i skällan den 20 januari 2009 när en ny president med ett nytt miljö- och energitänkande tar vid.

Det är lätt att förfasa sig över genomsnittsamerikanens hållning i de här frågorna: klorid i vittvätten, propplösningsmedel i avlopp istället för sil, stadsjeep till mataffären, enkelglas i fönstren, tomgångskörning, luftkonditioneringsapparaten på för fullt även om det är svalt ute på natten.
Fast det betyder inte att inget sker. Varenda tidning gör genomgångar i gröna temanummer och publicerar tips om att spara energi. För den kraftiga energiprisuppgången på kort tid, både på bensin, el och villauppvärmning, är den ena faktorn som gjort att opinionsläget svängt på allvar. Den andra är oron över beroendet av importerad olja, alltså i huvudsak den som kommer från länder i Mellanöstern.

I slutet av förra året antog kongressen nya bestämmelser om lägre bränsleförbrukning i fordon. Detaljerna är inte klara än, men det var ändå ett stort genombrott med tanke på att politiker från det traditionella bilindustribältet strävat emot i flera år.
Nu uttalar demokrater stora förhoppningar om en valseger i höst för Hillary Clinton eller Barack Obama som kommer att betyda att USA till sist sällar sig till resten av västvärlden. Sägas ska att även John McCain, den republikanske kandidaten, har både begränsning av utsläpp och satsning på ny energiteknik på sitt program.

Under tiden finns det åtskilliga bevis på att företagschefer och lokalpolitiker tagit saken i egna händer. Det handlar om mer återanvändning, plantering av gräs på tak till fastigheter och utbyte av glödlampor i lyktstolparna. Riskkapitalister i Silicon Valley har inrättat fonder för finansiering av nya idéer. Och, ett par av de stora oljebolagen försöker ju profilera sig som miljövänliga, exempelvis BP med dotterbolaget BP Solar.
En av visionärerna på området återfinns, faktiskt, inom den väckelsekristna rörelsen i paraplyorganisationen National Association of Evangelicals med 45000 kyrkor som har 30 miljoner medlemmar. Han heter Richard Cizik och ansvarar sedan många år tillbaka för NAE:s kontakter med kongressen.
Richard Cizik erkänner att det han kallar en "omvändelse" kom ganska sent under en konferens i Storbritannien 2002 med den kristne klimatexperten Sir John Houghton.

Det var då han började studera Bibeln med nya ögon och myntade begreppet "creation care" - att vårda Guds skapelse.
- Det är en maning från Gud, inte ett önskemål, påpekar Richard Cizik på NAE:s kontor, inte så långt från kongressbyggnaden, med hänvisning till bibelverser från Första Mosebok till Uppenbarelseboken som återges i skriften For the Health of the Nation.
Själv säger han att han mycket väl kan tänka sig att rösta på en demokrat i höstens presidentval. Och han tror att tanken på hur många väljare som skulle kunna svika republikanerna ger anledning till oro i partihögkvarter i landet eftersom väckelsekristna normalt svarar för 40 - 50 procent av de republikanska rösterna i kongressvalen.
Det har varit gott om svenskar i Washington den senaste veckan. Amerikanska UD stod värd för en mässa om förnyelsebar energi, Wirec, med bland andra president George W Bush närvarande. Från svensk sida deltog näringsminister Maud Olofsson, Volvochefen Leif Johansson och representanter för små och stora företag med energikunnande.

Budskapet från Maud Olofsson var att Sverige lyckats öka den ekonomiska tillväxten samtidigt som koldioxidutsläppen minskat. Och Volvo hade sju lastbilar uppställda som drivs med sju olika sorters bränsle samt en hybridlastbil, för att trycka på att även transportnäringen vill delta i klimatarbetet.
- Faktum är att det finns fem miljoner fordon med flexibränsle på våra vägar just nu. Jag såg just några nya sådana fordon här. Det är ett häpnadsväckande joint-venture-samarbete med Mack och Volvo rörande de här gigantiska lastbilarna som går på biodiesel, sa Bush i sitt tal där han tryckte på USA:s ledande roll i forskningen och i etanolproduktionen.
Men miljögrupper som Greenpeace var snabba med att fördöma Bush, med beskyllningar om att han är fast i ett 1900-talstänkande med tro på kärnkraft och att hans prat om frivilliga insatser inte lett till något alls på sju år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!