Han skall cykla mellan två världshav
22-årige Nicklas Lautakoski från Uppsala är en miljöengagerad person som älskar utmaningar. Kombinationen har lett till att han snart ger sig iväg på sitt livs tripp: en cykeltur för miljön, mellan två världshav.
Nicklas Lautakoski ska cykla till Kina.
Foto: Scanpix
- Såklart inser jag att det är omöjligt för de flesta att göra en sådan här resa. Men alla har möjligheten att tänka miljövänligare i sin vardag, säger Nicklas Lautakoski, som cyklar under sloganen "Om jag tar cykeln till Kina - kan du då ta cykeln till jobbet?".
Han jobbade som IT-säljare i Uppsala fram till i december förra året, då han sade upp sig.
- Jag trivdes bra, men kände allt större frustration över de växande miljöproblemen, som alla pratar om men ingen verkar göra något åt.
Så nu gör Nicklas Lautakoski en cykelresa över två kontinenter, mellan två världshav, för att uppmärksamma miljöhoten. Egentligen fick han idén redan för ett par år sedan, då han tillsammans med en kompis gjorde en liknande cykelresa mellan Polen och Sverige.
De senaste månaderna har varit fyllda av förberedelser, planering, sponsorkontakter och fixande med utrustningen.
Nicklas Lautakoskis cykel är specialdesignad för att vara så hållbar som möjligt, med specialram och en särskilt konstruerade pakethållare.
- Jag har just hämtat ut min cykel, och det känns jättebra.
Han tänker inte ha någon cykelkärra, utan det han skall ha med på färden måste rymmas i två packväskor och en ryggsäck. Reservdelar till cykeln måste förstås med: extrakedjor, vajrar, och punkteringssatser.
- Så det gäller att tänka sig för när man packar.
Han vill att Projekt Biketrip.se skall väcka så mycket uppmärksamhet som möjligt, och har i förväg kontaktat lokala medier och miljöorganisationer längs resrutten.
- I Madrid kommer jag till exempel att få sällskap en mil i samband med en miljömanifestation då lärare och elever genomför symbolisk cykelmarsch för miljön. Jätteskönt med folk som peppar en efter vägen.
Dagsetapperna blir varierande, beroende på var i världen han befinner sig. I Europa borde det bli 10 mil om dagen, men efter Iran, med bergstrakter som ligger 4 000 meter över havet och åtföljande tunn luft, kommer det att gå betydligt långsammare.
Ändå är inte den fysiska utmaningen tuffast:
- De mentala hinder man själv bygger upp är värst. Jag är inte oroad över geografiska eller fysiska utmaningar. Men det blir tuffta att vara borta från familj och vänner. Samtidigt vet jag att det är nu jag har möjlighet att genomföra det här projektet, inte om 10 år.
Hur stor del av Projekt Biketrip.se är egots längtan efter utmaningar och hur mycket är miljöengagemang?
- Miljömedvetandet är den absoluta grunden, även om cykelturen kommer att bli en stor, personlig upplevelse, säger Nicklas Lautakoski, som startar resan 25 mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!