Minister klimatstrejkade i Uppsala

”Vi har bara en planet, internationell solidaritet”. Det var slagorden från hundratals barn och ungdomar som för 26:e gången klimatstrejkade på Forumtorget i Uppsala. Den här gången med ministerbesök från huvudstaden.

"Var ska vi bo om vi inte kan bo här" undrade några.

"Var ska vi bo om vi inte kan bo här" undrade några.

Foto: Madeleine Andersson

Miljö2019-03-15 17:47

På fredagen tog klimatstrejken grepp om landet. Manifestationer på över hundra orter i Sverige och i över 40 länder i världen anordnades som en del av den globala aktionsdagen Global Climate Strike For Future.

Fredagens strejk var den 26:e som anordnades på Forumtorget i centrala Uppsala. Strejkerna förväntas fortsätta varje fredag tills Uppsala och Sverige uppfyller Parisavtalet. I avtalet lovade världens regeringar att skydda framtiden från skenande klimatförändringar genom en politik som säkert håller höjningen av jordens medeltemperatur väl under 2 grader med sikte på högst 1,5 grader.

På plats på Forumtorget fanns hundratals barn och ungdomar.

– Vi bryr oss väldigt mycket om miljön och tycker därför att det är viktigt att vara här och visa det, berättar Sofia Moilanen.

Med sig har hon flera av sina klasskompisar från samhällsprogrammet på Katedralskolan i Uppsala.

– Vi är här mot vår rektors vilja. Hon uppmanade oss att stanna i skolan för annars skulle vi få frånvaro. Vi tycker att det är dubbelmoral eftersom skolan uppmanar oss att vi ska bli samhällsmedborgare och sedan inte uppmanar till en sådan här sak, berättar Felicia Fritzson och Maja Ågren Eriksson.

Matilda Ernkrans (S), minster med ansvar för högre utbildning och forskning, anlände till Forumtorget under eftermiddagen när klimatstrejken redan hade pågått under ett par timmar. Innan det hade hon träffat studentorganisationen Klimatstudenterna.

– Vi har pratat om hur viktiga studenterna och studentrörelsen är för att universitet och högskolor ska fortsätta att bära och utveckla klimatarbetet. Nu är jag här för att vara med i klimatstrejken, säger hon.

Hur är det att vara här i dag?

– Det känns bra. Vi har ett ansvar var och en för sig att klara omställningen med klimatet men framförallt har vi politiker som sitter på beslutsfattande positioner ansvar för att se till att vi klarar den. Det kan vara genom att se till att alla bussar ska gå på biogas, att plocka fram nya förnybara bränslen och att vi gör det lättare att resa med tåg inte bara inom Sverige utan även ute i Europa, säger Matilda Ernkrans.

Olivia Stopek, som är med i Klimatstudenterna, är en av de som varit med vid nästan varje strejk på Forumtorget.

– Jag har inte sett sådan här stor uppslutning förut. Det är fantastiskt att se att det är så många unga som bryr sig och inser allvaret i situationen. Nu börjar ropen höras över hela världen, säger hon.

Den 20 augusti 2018 inledde Greta Thunberg en sittstrejk utanför Riksdagshuset i Stockholm och höll på varje skoldag fram till riksdagsvalet. Därefter har hon fortsatt skolstrejken varje fredag och inspirerat människor i Uppsala, Sverige och globalt att också manifestera för en nödvändig klimatomställning.

Klimatstrejk Uppsala inleddes med tre deltagare den 28 september. Därefter har strejken växt till 20-30 deltagare varje vecka.

Målet med manifestationen är att få Uppsala och Sverige att leva upp till avtalet och 1.5 graders målet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!