I en kohage vid SLU:s forskningsanläggning står en insektssug med en blinkande lampa ovanför. Caroline Nilsson, som genomför studien som sitt mastersprojekt, tar ut burken och konstaterar att dagens fångst är ovanligt låg, vilket till viss del kan bero det blåsiga vädret det senaste dygnet.
– Det kan vara allt från 100 till 600 insekter per burk, säger hon.
Insekterna som fångas in är i sin tur mat för fladdermöss. Och genom att variera hur lampan blinkar ser man om olika blinkintervall lockar till sig mer eller mindre insekter. Dras många insekter till lampan under natten så lockar det i sin tur till sig fladdermöss som jagar. Fladdermössen kan dödas antingen om de flyger in i propellern eller av baksuget som bildas bakom vindkraftverkets propellrar.
Lamporna sitter i toppen på vindkraftverken som en säkerhet för flyget.
– Studier har visat att i snitt dödas 2,9 fladdermöss per år vid ett vindkraftverk. Men det varierar stort beroende på om vindkraftverket står på ett olämpligt ställe eller inte. Det kan vara uppemot 70 fladdermöss om året som dödas vid vissa vindkraftverk, säger Jonas Victorsson, handledare för projektet.
Olämpligt, ur fladdermössens perspektiv, är när vindkraftverket står på en höjd med skog runtomkring, vilket inte är en helt ovanlig lokalisering av vindkraftverk. Mitt på en jordbruksslätt, där det också blåser bra, är är det bättre, om man ska ta hänsyn till fladdermössen.
Fynden är inte analyserade än. Men de preliminära resultaten indikerar att det skulle vara bättre om varningslamporna blinkar 10 gånger per minut i stället för 40. Dessutom kan det vara bättre med ett kort uppehåll mitt i blinkningen.
Eftersom vädret har stor betydelse skulle man också få stor effekt om man stänger ner vindkraftverken under nätter med svag vind.
– Det får liten effekt på elproduktionen, men stor effekt för fladdermössen, säger Jonas Victorsson.
Fladdermössen är en utsatt grupp i naturen. Av de 19 arter som finns i Sverige är 9 med på rödlistan över hotade arter. Alla svenska fladdermöss är fridlysta. Och enligt Jonas Victorsson har de en viktig funktion för att hålla insektspopulationen i schack.
– Många berättar att de får mycket mindre mygg på tomten vid sommarstugan om de sätter upp fladdermusholkar där, säger han.
För den som är intresserad är de enklare fladdermusdetektorerna, som kostar runt 1 500 kronor, tillräckligt bra för att man ska kunna höra skillnaden och identifiera olika arter av fladdermöss i omgivningen.