Vi kan fortfarande göra skillnad
Det är lätt att känna vanmakt inför klimatfrågan. Men alla små val vi gör i vardagen spelar roll. Och är man bara medveten kan man bidra till att hejda klimatförändringarna.
Anna Selander, miljörådgivare åt organisationen Grønn Hverdag, inspirerar invånarna i Tromsö att tänka energisnålt och miljömedvetet.
Foto: Tom Juslin
- Allt vad du gör, även det lilla, har betydelse, säger Anna Selander.
Anna Selander, som är uppväxt i Uppsala, står på torget i Tromsö för att inspirera folk att bli grönare i sitt tänkesätt. Det gäller att bryta upp från gamla vanor. Att låta sig inspireras och bli medveten om att energiförbrukning och klimatförändringar hör ihop.
- Folk har tappat lite tron på att det hjälper, men det gör det, säger hon.
Anna jobbar som miljörådgivare åt organisationen Grønn Hverdag (Grön Vardag). Hon är svenska och har anrik härstamning från Umeå. Hennes farfar Gösta Nyström startade den mekaniska verkstad som senare skulle bli Umeås tyngsta industri, Volvo Lastvagnar. Men Anna Selander är ingen entusiast av tunga transporter. Hon och hennes organisation förespråkar i stället promenader och cykelåkande.
- Om alla i till exempel Tromsö låter bilen stå på sträckor under tre kilometer, skulle vi spara närmare 5 000 ton koldioxidutsläpp per år. Det motsvarar ungefär 2 000 resor till Kanarieöarna.
- Och om alla flyttar fram sin förnyelse av dator ett år skulle man bespara miljön 18 500 ton koldioxid. Enligt FN går det åt 240 kilo fossilt bränsle för varje dator som produceras.
Den lilla insatsen för var och en blir stora värden totalt sett. I Tromsö - och lika mycket i alla andra städer i Norden.
- Just nu har vi en kampanj Beintoft (Bentufft), som går ut på att få barnen att cykla eller gå till skolan i stället för att bli skjutsade av föräldrarna. Nästan alla 15 skolor i Tromsö är med i kampanjen och barnen fyller i ett grönt kort för varje insats de gör för miljön, säger Anna Selander.
- Det är just attitydförändringar som är viktiga. Att få folk att bryta sina gamla vanor, leva sundare och i samspel med naturen. Man har gett ut en broschyr Klimasteget för att få fler med i miljöhandlandet.
- Det handlar om vilka typer av vanor som jag väljer. Att sänka energiförbrukningen, att handla Kravmärkt och lokalt, att återanvända i stället för att köpa nytt. Det finns mycket man kan göra. Man kanske inte förändrar allt på en gång, men det lilla man gör är viktigt, säger Anna.
Det är stora attitydförändringar på gång i Norge. När fjolårets statsbudget släpptes fick regeringen kritik för att de inte vågat gå tillräckligt långt när det gäller åtgärder för klimatet. Enligt klimatforskarna har folket fått större insikt, och insett problematiken, mer än politikerna, som närmast betraktas som fega.
Arne Hans Pettersen och Einar Sandvik säljer grönsaker och potatis på torget i Narvik. De är också rädda att för drastiska neddragningar blir negativt för landet. Visserligen har de fått rapporter om hur havskojan kring Lofoten minskat och isbjörnen gått tillbaka. Men de har svårt att tro att vi i Norden ska kunna ändra den klimatutveckling som är på gång.
- Vi är ju så få, bara en promille av jordens befolkning. Det spelar ingen roll hur mycket vi drar ner på verksamheter och minskar på utsläppen om de andra fortsätter som tidigare. Vi ska tänka oss för, men inte dräpa oss, säger Arne Hans Pettersen från Meråker.
Men att tänka sig för är ett nog så viktigt steg, enligt de miljömedvetna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!