Det har visserligen gått några år sedan de värsta exemplen dök upp om personer som fått räkningar på tiotusentals kronor efter att streamat filmer eller spelat onlinespel på hotellrum någonstans runt Medelhavet. EU har i flera år trappat ner roamingavgifterna, de tidigare mycket höga påslagen som operatörerna kunnat ta ut av varandra, och efter en överenskommelse inom EU försvinner de helt den 15 juni.

Tuffa förhandlingar

Det operatörerna i fortsättningen ska rätta sig efter är ett maxtak. För datatrafik, som egentligen är det enda som kan kosta stora pengar, begränsas det till 7,7 euro per gigabyte från juni, för att gå ned till 2,5 euro per gigabyte 2022. För mobiltelefonsamtalen blir det en sänkning av maxavgiften som operatörerna tar ut av varandra, från 5 cent per minut till 3,2 cent per minut, medan kostnaden för att skicka sms kommer att halveras till 1 cent, säger en talesperson för EU:s nuvarande ordförandeland Malta.

"Det har varit tuffa förhandlingar med starka motstridiga intressen, framför allt i rådet, där den svenska regeringen kämpat hårt för att få så låga grossistavgifter som möjligt. Det är oerhört viktigt för ett digitalt avancerat land som Sverige där konsumenter använder mycket data", säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) i en kommentar.

EU-kommissionen kommer att se över pristaket vartannat år och föreslå nya om nödvändigt.

Nord mot syd

Uppgörelsen måste fortfarande godkännas av hela EU-parlamentet och medlemsländerna.

Frågan har varit en klassisk strid mellan nord och syd. Mer välbärgade och mobiltäta länder i norr har velat se låga priser mellan företagen för att inte pressa upp priserna på hemmaplan. Stora turistländer i söder har gärna velat få in så mycket som möjligt av nedresande mobilpratare.

Den som vill ha exakta priser inför sommarens semesterresor kan gå in på sin mobiloperatörs hemsida. Det är också viktigt att komma ihåg att överenskommelsen gäller inom EU, och inte i övriga världen.