I början av december åtalades två kvinnor i 20-årsåldern för att ha misshandlat en 19-årig kvinna på en krog i Uppsala. Enligt 19-åringen hade hon stått inne i lokalerna när de båda kvinnorna kom fram och kallade henne för bland annat "jävla äckel".
Kvinnorna ska ha gett henne flera knytnävsslag i ansiktet vilket gjorde henne yr och hon fick senare uppsöka sjukhus. Bråket ska ha rört ett tjafs som en av hennes kompisar hamnat i under krogkvällen, vilket ledde till att 19-åringen kom att bli indragen.
Enligt polisutredningen hade alla inblandade druckit en hel del alkohol under kvällen. 19-åringen har berättat att hon vagt kände igen den ena kvinnan som slog medan den andra förövaren var helt obekant.
Mycket tyder på att sådana här rättsfall, där berusade personer stöter ihop på krogen och börjar slåss, blir allt mer ovanliga.
Sedan 2008 har antalet anmälningar där en person misshandlats av en obekant gärningsman gått ner med 52 procent i Uppsala. Siffrorna gäller anmälningar räknat per 100 000 invånare.
Polisanmälningarna för den här typen av våldsbrott har med andra ord mer än halverats i Uppsala. Även för riket som helhet pågår en likartad utveckling och där är minskningen 32 procent sedan 2008.
Att brottsstatistiken uppvisar en så här tydlig trend under så lång period hör knappast till vanligheterna.
Vid våld mellan personer som inte känner varandra finns ofta alkohol med i bilden. Det visar en studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, som publicerades 2007.
Brå granskade 700 misshandelsfall där anmälaren var obekant med gärningsmannen. I sex av tio ärenden var båda parter berusade medan båda vara nyktra i endast 17 procent av fallen.
Drygt hälften av brotten hade skett utomhus under helgkvällar på allmän plats. En fjärdedel av ärendena inträffade på eller i anslutning till krogen och bland de inblandade fanns en övervikt av män i 20-årsåldern.
Därmed ligger det nära till hands att tro att ändrade alkoholvanor bland unga kan förklara åtminstone en del av nedgången för den här kategorin våldsbrott.
Som tidningen nyligen rapporterat har det skett dramatiska förändringar när det gäller ungdomars drickande.
I början av 1970-talet uppgav nio av tio elever i årskurs 9 i riket att de hade druckit alkohol de senaste tolv månaderna. 2017 hade andelen minskat rejält och det var då bara fyra av tio i samma åldersgrupp som konsumerade alkohol. Även i Uppsala har det skett ett liknande skifte.
– Att det blivit färre våldsbrott mellan okända beror även på att sättet att konsumera alkohol förändrats. Det har blivit ovanligare med kraftiga helgfyllor och slagsmål i samband med det. Istället är drickandet nuförtiden mer jämnt fördelat under veckorna, säger Anders Östlund, kriminolog vid polisens Region Mitt.
Han tror att det avtagande drickandet bland unga kan hänga samman med att de oftare sitter hemma med datorn.
– Dessutom finns en skötsamhetstrend bland ungdomar som gäller allt från rökning och droger till stök i största allmänhet.
Samtidigt visar statistiken att narkotikabruket bland unga inte ökar.
Kan minskad anmälningsbenägenhet förklara nedgången i misshandelsstatistiken?
– Nej, det är nog tvärtom. Toleransen för våld i samhället har minskat och därmed har troligen benägenhet att anmäla misshandel ökat. Våldsanvändningen i stort är sjunkande i såväl Sverige som i resten av världen, med undantag för vissa zoner, uppger Anders Östlund.