Bilbarnstolen räddar liv
På 30 år har antalet trafikdödade barn i Sverige minskat med 90 procent.En viktig förklaring är bilbarnstolen.Under 2007 dog inte något enda barn i Uppsala län som färdades i bil.
- När mina barn var små på 60- och 70-talet fick de ligga och sova i baksätet på långresor. Bilbälten bak existerade inte, berättar Bo Jonsson.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Endast tio barn under 15 år förolyckades i trafiken under det gångna året. Det är den lägsta siffra som någonsin uppnåtts i Sverige.
Det har även skett en dramatisk minskning av hur många barn som blir svårt skadade i trafikolyckor. Sedan 1990 har antalet halverats. Det innebär att cirka 200 barn slapp få sina liv mer eller mindre förstörda år 2007 jämfört med antalet minderåriga som trafikskadades 1990.
Bortsett från att en mängd tragedier kunnat undvikas handlar det om gigantiska samhällsekonomiska besparingar. En enda trafikolycka kan kosta skattebetalarna miljontals kronor i form av livslånga vårdinsatser.
Utvecklingen är alltså väldigt glädjande. Vilka är då orsakerna?
- En anledning är att säkerheten förbättrats för barn som färdas i bil, svarar Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket. Inte minst gäller det att så många barn sitter bakåtvända i bilstolarna även högt upp i åldrarna. Dessutom har bilarna i sig blivit säkrare.
Faktum är att barn numera färdas så säkert att det under 2007 i Sverige endast var två barn under tio år som dog i olyckor när de åkte bil. Övriga barn som avled i trafikolyckor var fotgängare, cyklister osv.
Claes Tingvall framhåller att även trafikmiljön på många håll blivit mer barnvänlig. Det handlar om att olika trafikantslag separerats från varandra så att exempelvis cyklande barn får hållas på cykelbanor och då riskerar att möta bilister enbart vid korsningar.
Dessutom hålls numera hastigheterna nere med 30-skyltar vid skolor och det finns vägbulor och liknande i bostadsområden i högre utsträckning än tidigare.
- Ytterligare en anledning till att färre barn är inblandade i trafikolyckor är att föräldrarna blivit mer säkerhetsmedvetna. Man skjutsar barnen när det behövs och släpper inte ut dem i trafiken innan de är mogna, säger Claes Tingvall.
Även strängare lagstiftning spelar in, exempelvis att barn upp till 15 år måste ha hjälm på sig när de cyklar.
Internationellt sett ligger Sverige i topp när det gäller såväl trafiksäkerhet för barn som låg förekomst av trafikolyckor bland de yngsta. Men annat var det förr.
Bo Jonsson som har två barn, 40 respektive 43 år i dag, minns hur säkerhetstänkandet var på 60- och 70-talet när han skjutsade sina barn i bil.
- Jag själv hade bilbälte men inte barnen. Det fanns inga bilbälten i baksätet så barnen fick sitta utan. Det var inget man funderade över, säger han.
Det kan jämföras med hur dagens föräldrar ser på saken. Ronnie Berg har en tvåårig dotter och väntar tillökning i vår. Att dottern Wilma ska sitta i en bakåtvänd bilbarnstol är en självklarhet.
- Jag vill ha henne i framsätet så jag har koll när jag är ensam med henne i bilen. Det går att koppla bort krockkudden i passagerarsätet i fram men jag litar inte på att det fungerar, så när jag köpte en ny bil beställde jag en utan krockkudde på passagerarsidan för att vara extra säker.
Karolina Lundegård som säljer bilbarnstolar på varuhuset Babyland i Uppsala vittnar om att föräldrar av i dag är måna om att barnen färdas tryggt.
- När föräldrarna väljer bilbarnstol tycker de flesta att säkerheten är viktigare än priset.
Staffan Woltersstaffan.wolters@unt.se 018-478 16 12
FAKTA
Vägverket rekommenderar att barn sitter i bakåtvänd bilbarnstol till fyra års ålder. Enligt en ny lag får barn som är kortare än 135 cm inte åka i fordon utan att vara fastspända i en bilbarnstol
Vägverket rekommenderar att barn sitter i bakåtvänd bilbarnstol till fyra års ålder. Enligt en ny lag får barn som är kortare än 135 cm inte åka i fordon utan att vara fastspända i en bilbarnstol
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!