”Sablar! Ingenstans att ställa muggen.” Splash! Kaffe över hela sätet. Mobilen ringer. ”Var la jag den nu?”
De små vardagsproblemen i bilen har fått sina lösningar i form av mugghållare och extrafack för mobilen. Funktioner som de flesta tar för givet att dagens bilar ska ha. Vad gäller bilinteriör är den under ständig utveckling.
Christer Lind, försäljningschef Volvo på Upplands Motor i Uppsala, tror att tv-program där bilar renoveras både utvändigt och invändigt har fått köparna att bli intresserade av bilens detaljer. Och ofta är det de tekniska detaljerna de fastnar för.
Jämfört med originalet från tv, Pimp My Ride, där de bygger om baksäten till tv-spelshörnor och fyller hela bagageutrymmen med överportionerligt stora stereoanläggningar, är dagens bilköpare mer försiktiga i sina val. Men multimedievalen spelar ändå en viktig roll. Till exempel har intresset för bildskärmsteknologi, som inbyggda dvd-skärmar, och bluetooth blivit större under de senaste åren.
Patrik Hellberg, försäljningschef Volkswagen på Möller bil i Uppsala, har märkt av en skillnad i efterfrågan vad gäller just bluetooth, trådlös kommunikation.
– Tittar vi för två år sedan sålde vi otroligt lite blåtandslösningar. Nu köper många till det för att kunna koppla upp mobilen eller datorn direkt till stereoskärmen, säger han.
Patrik Hellberg menar att bilens färg och fälgar fortfarande är det som kunden prioriterar i första hand. Men i många fall är det i slutändan insidan som avgör vilken bil man väljer. Därför är det en fördel om bilens interiör är anpassad efter så många kundgrupper som möjligt.
I början av 2000-talet tog Volvo fram konceptbilen YCC (Your Concept Car). Bilen skapades av kvinnor och vände sig enligt projektledningen till den mest krävande premiumkunden- yrkeskvinnan. Stor vikt lades på det invändiga; funktionalitet, säkerhet och ergonomi. När bilen introduceras på bilmässan i Genève 2004 fick den stor uppmärksamhet och omnämndes i både nationell och internationell media.
Trots att designen anpassades efter kvinnor riktade sig bilen även till män menar projektledaren Camilla Palmertz.
– Vi hade en tes om att ifall man uppfyller den mest krävande kundens krav överträffar vi även den med lägre, säger hon.
Ett tiotal detaljer från bilen är i dag i produktion. Genom att till exempel flytta växelspak och parkeringsbroms till instrumentpanelen har man fått extrautrymme, en lämplig plats för till exempel väskan eller datorn. Efterfrågan på just förvaringsutrymmen har ökat bland bilköpare.
– Med funktionaliteten har det hänt så otroligt mycket de senaste åren. Det ska vara lätt att kunna ställa ifrån sig en dricka eller lägga mobilen på en plats som inte är instrumentbrädan, säger Christer Lind.
Ett rymligt och praktiskt bagageutrymme prioriteras gärna av barnfamiljer. Lastöglor att surra fast bagaget med, nedfällbara säten och krokar att hänga matkassar på är mer eller mindre standard i många av dagens bilar. Vad gäller bilklädseln har också den förändrats. Det en gång populära plyschtyget finns knappt längre på marknaden.
– Jag upplever det som att det är en renässans för läder igen. Det var helt ute för tio år sedan, då var det bara taxibilar som hade det. Nu väljer många läder på grund av att det är lätt att sköta och hålla rent, säger Patrik Hellberg.
Även växelspaken och ratten, som tidigare varit i plast, ska nu helst vara i läder. Mörk inredning föredras framför ljus. Men beroende på vem köparen är kan en mer icke-traditionell färg väljas. Familjer med barn som tänkt ha bilen i flera år väljer och rekommenderas mörk klädsel säger Christer Lind. De med tjänstebil och de som köper en lyxigare bil- och har råd att byta- vågar ofta testa något annorlunda. Kanske oxblodsfärgat eller orange.
Något som Camilla Palmertz skulle vilja se mer av är möjligheten att på ett enkelt sätt kunna byta bilklädseln på egen hand. Med konceptbilen YCC försökte de introducera vår- och höstkollektioner som lätt kunde bytas ut beroende på humör och tillfälle.
– Bilsätet är som det ser ut i dag något som i alla fall inte jag skulle vilja ta med mig in till vardagsrummet, säger hon.
Klädsel, förvaring och utrymme i all ära. Multimediefunktionerna är det som satt sin tydliga prägel på 2000-talets bil som har blivit mer än ett transportmedel. I dag ska bilresan vara ett nöje för både förare och passagerare.
– Den bil som kan transportera dig med glädje och trygghet är den som vinner i längden, säger Camilla Palmertz.