Oavsett vilken tvättmetod du använder rinner smuts, tjära och tungmetaller av bilen med tvättvattnet. Det är inte lätt att vara konsument. Att hålla reda på innehållet i bilvårdsprodukterna är näst intill omöjligt. För att vara säker på att hitta bra miljöprodukter är det enklaste är att leta efter kända, oberoende miljömärken som Svanen, Bra miljöval och EU Eco label, tidigare EU-blomman.
Det man bör undvika är kallavfettning, som kommer från olja, och i stället välja naturavfettningsmedel.
- Det är viktigt att bilen blir ren, men man kan göra en stor insats för miljön genom att börja tvätta med de mer skonsamma produkterna och bara använda kallavfettning där det är absolut nödvändigt. Man kan till exempel försöka undvika avfettning på sommaren och förbereda bilen för vintern genom att lägga på vax, säger Marco Bongiovanni, miljöinspektör.
Ur miljösynpunkt är det lämpligast att köra till en tvättanläggning, automattvätt eller gör-det-själv-hall med slam- och oljeavskiljare. Numera finns flera miljömärkta anläggningar.
Men de allra flesta oss väljer att tvätta bilen hemmavid. Enligt en uppskattning av Naturvårdsverket 2005 skedde två tredjedelar av alla biltvättar på gatan, gräsmattan eller garageuppfarten.
- Tvätt på gatan innebär att smutsigt tvättvatten med metaller, oljerester och kemikalier rinner direkt ut i dagvattenbrunnarna, en fullständigt onödig belastning på vår miljö, säger Marco Bongiovanni.